Potujemo po Sloveniji: Poučen in zanimiv izletniški dan v Malečniku

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
13.11.2022 05:00

V Mariborski knjižnici so zelo dejavni v programu Univerza za tretje življenjsko obdobje, dobro obiskan je krožek Potujemo po Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci izleta pred župnijo
Anita Kirbiš

Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Mariborski knjižnici že vrsto let ponuja niz aktivnosti za starejše. Mentorica študijskega krožka Potujemo po Sloveniji Darinka Avguštiner je tudi tokrat pripravila program in 27. oktobra organizirala poučni izlet, ki so ga posvetili najstarejši in častni članici krožka, 102-letni Jožefini Habjanič - Fini iz Metave.

Preko 60 članov se je zbralo na glavni avtobusni postaji in se odpeljalo v Malečnik. Kot dober gostitelj se je tudi tokrat izkazal župnijski upravitelj Župnije sv. Petra pri Mariboru - Malečnik dr. Sebastijan Valentan. Najprej so si ogledali baročno cerkev sv. Petra s skoraj dva tisoč let starim nestrohnjenim truplom rimskega mučenca sv. Favstina. Nato so se spustili do starokrščanskega podzemeljskega pokopališča s 64 grobnimi nišami, kamor so pokopavali duhovnike in zaslužne župljane. Skozi prvi del ogleda jih je vodil lokalni župnijski vodnik Zvonko Koletnik. Oglede so nato nadaljevali z Valentanom, spoznali so Glaserjev salon in njegove dejavnosti. V župnijski kleti so se okrepčali z ocvirkovko, ki so jo spekle malečniške gospodinje. Ves dan je bila pozornosti in občudovanja deležna njihova Fini. V kleti so ji na degustaciji "sošolci" še enkrat čestitali in tudi zapeli za rojstni dan, ki ga je praznovala v začetku oktobra.

Izletnike je ta dan čakal še vzpon mimo znamenitih postaj križevega pota do gotske cerkvice na Gorci. Nekateri so to zmogli peš, drugi z avtobusom. Svetišče, ki je zaradi turških vpadov nekdaj imelo visoko obzidje, so domnevno zgradili malteški vitezi iz Melja. Gotska lepotica skriva nekaj edinstvenih biserov - od Marijinega kipa na glavnem oltarju, slike zadnje večerje in smrti sv. Ane, Kristusa na preši, zavetnika vinogradnikov sv. Urbana … V novogotskem slogu sta jo poslikala mojstra Fantoni in Brollo, orgle so delo mojstra Brandla. Pred vhodom v cerkev je grobnica Marka Glaserja, zaslužnega malečniškega župnika in sodelavca blaženega Antona Martina Slomška.

Popotniki so bili nagrajeni s čudovitimi pogledi na Maribor in malečniške gorice. Dan so zaključili s kosilom v Črnem baronu in se polni vtisov vrnili v Maribor, ob tem pa že snujejo načrte za letošnji zaključni izlet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta