Prazna stanovanja in obupani lastniki: Turistov od nikoder, krediti pa ostajajo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.08.2020 19:00

Strokovnjaki do konca leta napovedujejo najmanj 70-odstotni padec turističnega prometa. Stanovanja, ki so se oddajala turistom, samevajo, lastniki pa vse bolj razmišljajo o prodaji ali dolgoročnem najemu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Apartma ob Ljubljanici v strogem središču prestolnice se že pet let oddaja turistom, tudi preko platforme Airbnb, in se ponaša z odličnimi ocenami gostov. Toda v teh koronačasih je cena za prenočitev v njem za kar 70 odstotkov nižja in znaša skromnih 35 evrov. Namesto dobrodošlice, steklenice vina, goste v apartmaju čakajo maske in razkužila. V tem obdobju lani je bilo to stanovanje popolnoma zasedeno. Letos pa je turiste mogoče prešteti na prste ene roke, skrušeno prizna lastnik nepremičnine. Če že, povprašujejo Slovenci, kakšen Avstrijec se tudi najde, o Italijanih ni ne duha ne sluha, čeprav so bili lani v Ljubljani najštevilčnejši gostje. V času epidemije je stanovanje ponudil v uporabo medicinskim uslužbencem. Upal je, da se bo poleti stanje umirilo in se bodo turisti vrnili. To se ni zgodilo, zato zdaj razmišlja, da bi svojo nepremičnino ponudil v dolgoročni najem. Prihodkov ni, kredit pa ostaja, pravi.

Čez noč odpovedane vse rezervacije

Strokovnjaki do konca leta napovedujejo najmanj 70-odsotni padec turističnega prometa. Za preživetje pa bo ključno zaupanje turistov. Ne gre več le za zdravstveno krizo, ampak tudi za gospodarsko, razmišlja Vasja Crnjakovič, direktor agencije RE/MAX Nepremičnine Maribor. "Turizem trpi, javni promet v Evropi in širše je obstal, večina letal še vedno ostaja na tleh, ponudba turističnih kapacitet je majhna in negotova. Napovedi do konca leta in tudi naprej so trenutno precej slabe. Ljudje so vse bolj previdni, turistične migracije vse bolj omejene. Za to novo stanje pa seveda niso imuni sistemi, kot sta AirBnb in Booking, ki so v zadnjih nekaj letih veljali za izredno hitro razvijajoča se podjetja, ki temeljijo na spletnih platformah." "Če je bilo včasih zanimanje za nakup stanovanja za oddajo na Airbnb veliko, zlasti v Ljubljani, na Obali, Bledu, pa tudi v Mariboru, je danes situacija popolnoma spremenjena. Turistov zaradi pandemije ni ali jih je zelo malo, turistične namestitve pa samevajo. Praktično čez noč bile so bile odpovedane vse rezervacije, tudi do konca tega leta, pojasni žalostno statistiko Crnjakovič. "Novih rezervacij je zelo malo, jeseni jih bo verjetno še manj." Sogovornik je prepričan, da nekdo, ki je za nepremičnino na banki vzel visok kredit, ker je z njo želel služiti denar, zdaj pa zaslužka ni, stanovanje je prazno, za nameček pa ima še stroške, tega dolgo ne bo 'toleriral' in bo rešitev poiskal tudi v dolgoročnem oddajanju stanovanj. "Veliko se jih je za ta korak že odločilo, nekateri še vztrajajo, predvsem tisti, ki imajo nepremičnine na atraktivnih lokacijah, v Ljubljani, na Bledu in Obali, in upajo, da bodo polne vsaj med poletjem, a tudi ti bodo slej ko prej prisiljeni, da jih ponudijo trgu," napoveduje Crnjakovič.

Davčne spodbude za dolgoročni najem?

Koliko je v Sloveniji nepremičnin, ki se oddajajo turistom, je težko natančno oceniti, pravi Boštjan Udovič, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS, "predvsem zdaj, ko je aktualna ponudba precej izkrivljena". Je pa Udovič prepričan, da bodo stanovanja, ki so zdaj prazna, kmalu na voljo za dolgoročni najem, bodisi bodo šla v prodajo. Vendar krize s pomanjkanjem najemnih stanovanj v Sloveniji tudi prihod turističnih nepremičnin na trg ne bo omilil, še opozori sogovornik. "Četudi bi dolgoročno oddali vsa 'turistična' stanovanja, bi bilo najemnih stanovanj v Sloveniji še zmeraj premalo, ker ponudba ne sledi povpraševanju. Tudi gradnja novih stanovanj tega problema žal ne bo rešila," o krizi na najemnem trgu razmišlja Udovič.

Najemnine se (ne) bodo znižale

Da bo najemniški trg v nasprotju z negotovim nadaljevanjem AirBnbja vedno bolj v ospredju, je prepričan Boris Ješovnik, nepremičninski agent KW Slovenija. Po njegovih besedah bodo najemnine posledično postale veliko bolj konkurenčne, kljub temu da, pravi, za zdaj vpliva na njihove cene še ni. Nobenih sprememb glede najemnin pa ne pričakuje Branko Potočnik iz Inse, saj pravi, da najemnih stanovanj v Sloveniji še vedno primanjkuje. Opaža pa nekoliko povečano ponudbo stanovanj za dolgoročni najem, ali je to posledica trenutne situacije na trgu, pa je težko oceniti. Vasja Crnjakovič pričakuje spremembe turističnih najemnin. Hkrati pa opozori, da so turistične najemnine povzročale klasičnemu najemnemu trgu škodo: "Počasi, a vztrajno so ga sesuvale, saj so se lastniki nepremičnin raje odločali za dobičkonosno kratkoročno oddajanje, to pa je povzročilo slabo ponudbo nepremičnin za najem za daljše obdobje." Seveda pa ni vse zlato, kar se sveti, opozarja Crnjakovič. "S kratkoročnimi najemi je veliko dela, ves čas mora lastnik skrbeti, da je nepremičnina zasedena, veliko je čiščenja, neodgovornih najemnikov, slabe volje sosedov …," še sklene, prepričan, da nas tudi v prihodnosti čaka pestro nepremičninsko dogajanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta