Pred virtualnim kariernim sejmom za mlade: Da s Štajerskega nihče več ne bo želel oditi

Nina Ambrož
09.11.2021 16:41

Mladi, sanjajte in tekmujte. S takšnim sporočilom je župan Arsenovič napovedal virtualni karierni sejem za osnovnošolce in srednješolce, ki se začne prihodnji teden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Karierni sejem poklicev in izobraževanja bo tokrat potekal na spletni platformi, preko vstopne strani karierni-sejem.si.
Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

"Vizija Maribora je postati prestolnica talenta in priložnosti," je na spletni tiskovni konferenci pred virtualnim kariernim sejmom dejal mariborski župan Saša Arsenovič. "Želja je, da ne proizvajamo kadrov s kompetencami za druge, saj želimo preprečiti beg možganov in mladih. Zato bo treba tekmovati, saj si takrat postavljamo jasne cilje in preverjamo uspešnost na poti," meni župan. Upa, da "bomo mesto, ki si bo upalo sanjati in sanje uresničevati". Da se bodo institucije povezovale, s Štajerskega pa "nihče več ne bo želel oditi".

S to popotnico se bo prihodnji teden začel virtualni karierni sejem za mlade na vzhodu države. Prvi teden, od 15. do 21. novembra, bo sejem namenjen osnovnošolcem, naslednji teden srednješolcem. Pripravljajo ga mariborska fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma in partnerji. Dogodek bo potekal na spletni platformi, preko vstopne strani karierni-sejem.si.

Sašo Bizjak

Zbrati čim več informacij

Dušanka Lužar Šajt, direktorica Fundacije Prizma, je povedala, da bo spletnim obiskovalcem na voljo 130 razstavnih prostorov in 200 dogodkov. Predstavljali bodo poklice, izobraževalne programe, možnosti štipendiranja, delovna okolja, stanje na trgu in deficitarne poklice ter poklice prihodnosti. "Ker nihče nima steklene krogle, da bi znal napovedati, kateri bodo poklici prihodnosti, jih danes ne znamo imenovati," je dodala Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ). Meni, da "bodo to raznovrstni profili", zato je ob odločanju kam v šolo ali službo pomembno zbrati čim več dobrih, izčrpnih in koristnih informacij. Tako imenovani zeleni poklici in poklici, vezani na krožno gospodarstvo, so tisti, ki jih bo na sejmu promovirala ŠGZ.

Mariborska obrtna zbornica bo pozornost namenila poklicem v cvetličarstvu, vrtnarstvu, kozmetiki, frizerstvu, gostinstvu in turizmu, medijih, gradbeništvu, kovinarstvu, elektro stroki in avtomobilizmu. Mladinski kulturni center Maribor bo pripravil avdio in video pogovore v živo z ljudmi, ki opravljajo določen poklic (pisatelj, receptor, mehatronik ...) ali se zanj šele izobražujejo, in tako obiskovalcem sejma omogočil neposredni pogovor ena na ena. Marja Guček, direktorica MKC Maribor, je omenila tudi pomembnost neformalnega izobraževanja, ki ga MKC izvaja z različnimi programi.

Andrej Petelinšek

Letos nekaj novosti

Sejem, ki je bil lani izveden prvič in ga je obiskalo več kot 20.000 šolarjev in dijakov, ima nekaj novosti. Bernard Memon, direktor mariborskega zavoda za zaposlovanje, je izpostavil karierno svetovalnico, v kateri bo 15 avatarjev (strokovnjakov) mladim in njihovim staršem ali skrbnikom brezplačno individualno svetovalo pri snovanju izobraževalne in karierne poti.

Andrej Petelinšek

Mitja Špes iz podjetja Factumevent iz Maribora, ki bo poskrbelo za tehnično izvedbo virtualnega kariernega sejma, je povedal, da letos uvajajo regijski filter in iskalnik poklicev. Tako bodo uporabniki lahko izbirali razstavljavce tudi glede na lokacijo oziroma regijo. Določene vsebine (različni posnetki in webinarji) bodo na spletu dostopne tudi po zaključku sejma, in sicer do konca septembra 2022. Razstavni prostor bo mogoče deliti po socialnih omrežjih in si ga ogledati brez registracije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta