(PREJELI SMO) Kompostarna v Ceršaku: Boj krajanov, tožbe in zapore cest (2)

09.09.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbor občanov Ceršaka, na katerem bodo znova opozorili na neznosne razmere zaradi smradu iz tamkajšnje kompostarne; KS Ceršak, ŠENTILJ - Avtor: Igor Napast - Maribor - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

1. Napačna je vaša navedba, da smo kot razlog neudeležbe na zboru navedli, da ''gre za neformalno srečanje''. Tega nismo nikoli navedli. Nasprotno, sklicatelja zbora - občino Šentilj smo predhodno obvestili, da upoštevaje skoraj 20-letne izkušnje z občasnimi tovrstnimi srečanji s to in s predhodnicami trenutne civilne iniciative, vemo, da takšna srečanja ne omogočajo konstruktivnih, strokovno utemeljenih pogovorov in predvsem ne prispevajo k sprejetju za vse sprejemljivih rešitev. Ta dopis smo posredovali tudi vam dva dni pred srečanjem, 31. 8. 2021. Ob tem smo vas še obvestili, da smo s predstavniki civilne iniciative Proti kompostarni že več let poskušali doseči konsenz na osnovi argumentiranih obrazložitev. Tudi te smo vam posredovali pred zborom v Ceršaku.

2. Navedba, da "kompostarna namreč stoji v priobalnem pasu Mure, ki spada v zaščiteno območje Natura 2000", je nepopolna in zavajajoča. Kompostarna je na tem območju od leta 2004, ko območja Nature 2000 še sploh ni bilo. To območje je bilo zajeto v Naturo 2000 šele mnogo kasneje, leta 2013. Poleg tega umeščenost kompostarne na tem območju ni bila sporna za "skrbnika" Nature 2000 v RS, tj. ZRSVN, ki je soglašal z gradnjo daljnovoda in transformatorske postaje za potrebe kompostarne, ki je potekala v času, ko je bilo območje že vključeno v Naturo 2000. To pomeni, da je razvoj kompostarne na tem območju očitno v ustreznem sozvočju s slednjo. Morda pomembnejše vprašanje ob tem je, kako se je lahko območje, ki je že več desetletij pred kompostarno bilo deponija industrijskih odpadkov, zajelo v Naturo 2000.

3. Navedbe ge. Janžek, "da tam kompostarne nikakor ne bi smelo biti", dalje: ''Ne bomo dovolili, da se kompostarna širi. Lastnik smrad in onesnaženje okolja zanika in se s tem norčuje iz vseh nas'', so neresnične, nepreverjene in žaljive. Da umeščenost kompostarne v zadevno območje ni sporna, dokazujejo pravnomočna dovoljenja, da deluje v skladu s predpisi, pa tudi boljši parametri za izpuste od predpisanih, kar potrjujejo uradni monitoringi. Sprotno in strokovno odgovarjamo na pritožbe, ki jih prejmemo, vodimo dnevnik procesov na kompostarni, ki omogoča takojšnjo zaznavo morebitnih odstopanj, odpravo le teh in sporočanje pristojnim organom. Pri pristojnih organih nimamo vložene nobene vloge za OVD za širitev kompostarne nad dovoljeno količino predelave! Tovrstna širitev ni predvidena v veljavnem poslovnem planu upravljavca. Uvajamo tehnološke posodobitve obstoječih procesov, ki izboljšujejo njihovo kakovost, nižajo stroške in zmanjšujejo izpuste. Želimo pa dograditi objekt, v katerem bi lahko v kontroliranem okolju učinkoviteje stabilizirali, zorili, skladiščili in pakirali kompost. Očitno je, da z oviranjem razvoja civilna iniciativa ne škodi le podjetju (krati mu ustavno zagotovljene pravice), ampak predvsem ljudem, ki jih zastopa, saj ne omogoča razvoja, ki je praviloma garant izboljšav!

4. Neresnična je trditev ge. Janžek: "Lastnik trdi, da je kompostarna na nekdanjem odlagališču, kar ni res." Neresničnost izjave potrjujejo dokumenti lokalne skupnosti oziroma prostorski plani že od 80. let prejšnjega stoletja dalje. Primeroma: "Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Maribor-Pesnica za obdobje 1986-2000 in družbenega plana Občine Maribor-Pesnica za obdobje 1986-1990 za območje občine Šentilj, v letu 1996 (MUV, št. 8/98)", ki na tem in še drugih območjih v občini evidentira odlagališča industrijskih odpadkov. Ta je bil ena od mnogih formalnopravnih osnov za vzpostavitev dejavnosti predelave nenevarnih biološko razgradljivih odpadkov na tej lokaciji.

5. Ne glede na dejstvo, da resničnost navedbe ge. Janžek o domnevnem mnenju inšpektorja, ki naj bi bil menil, "da lokacija ni primerna, saj bi morali kompost odlagati v notranjem prostoru'', ne moremo preveriti, pa podajamo nujno pojasnilo! Kompost, ki ga pridelamo, je produkt (po ustrezni pridelavi izgubi status odpadka) in ga kot takšnega lahko skladiščimo na našem zunanjem prostoru. Tudi naš cilj je skladiščenje in pripravo komposta za oddajo urediti v pokritem prostoru, saj bi tako še izboljšali procese. Na žalost pa civilna iniciativa nasprotuje gradnji in s tem izboljšavam, razvoju in novim delovnim mestom.

​Aleks Berlič, vodja kompostarne Ceršak, Kogal d.o.o.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta