Premiera filma mariborskih študentov Čakalnica navdušila, sledijo prijave na festivale

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
30.01.2022 04:00

Študenti in študentke Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so v Mariboxu predstavili svoj kratkometražni film.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po premieri je sledil še pogovor z ustvarjalci.

Feri

Četudi je bila za ogled filma neobičajna ura, ob 14.00, je bila dvorana zapolnjena. Ustvarjalce, študente drugega letnika magistrskega študijskega programa Medijske komunikacije so podprli prijatelji, znanci, sorodniki in sošolci. Kratki igrani film Čakalnica je produkt dveh predmetov. Izvirno zgodbo študenta Tomija Perše, ki je nastala v prvem letniku magistrskega študija pri predmetu Režija in predprodukcija, so v letošnjem študijskem letu realizirali pri predmetu Praktikum: Produkcija za medije skupaj oziroma zgodbo še malce prilagodili glede na možnost izvedbe, saj proračuna niso imeli. Dvanajstminutni film so posneli v treh snemalnih dnevih in pol, veliko je bilo narejenega še zunaj tega.

Premierno predvajanje filma Čakalnica Maribox

Feri

Pred projekcijo filma so zbrane nagovorili mentorji študentov: dr. Uroš Zavodnik ter asistenta Jani Pavlič in Matevž Pucer. "Ti študenti niso bili na vajah samo štiri ure, ampak veliko več. Na vajah so bili do 21. ure, na fakulteto so prišli že ob šestih zjutraj, ko je bilo treba. Tega ne moreš izsiliti, to je notranja motivacija, ki se zgodi med člani ekipe, ki dihajo in živijo za izdelek. Predanost projektu se je odražala na vsakem koraku," je študente pohvalil Pavlič. Pucer pa je dodal, da so si študenti postavili visoko merilo ter da bi mu bilo žal, če ne bi spoznal te generacije in sodeloval z njo. "Kako bolje zaključiti semester kot s predvajanjem filma na velikem platnu v kinodvorani? Ponosen sem na študente, saj igranega filma, ne glede na njegovo dolžino, ni lahko narediti. Naredili so in smo največ, kar smo lahko v oziru na vse objektivne okoliščine," je dodal Zavodnik.

Po premieri je sledil pogovor z ustvarjalci filma, ki so delili anekdote in vtise s snemanja. "Film je končan, ampak ni še konec. Prijavili se bomo na filmske festivale," je povedala producentka filma Atena Bošnjak. Kmalu se obeta tudi predvajanje na FERI.

Pod režijo se je podpisal Miha Horvat: "V vlogi režiserja sem bil, ker imam od vseh največ izkušenj, a končni izdelek je produkt vseh." Zgodba Čakalnice spremlja Viktorja, ki vstopi v nenavaden prostor in se zmeden poskuša soočiti s strahovi, negotovostjo in preteklostjo. Čeprav na prvi pogled ne deluje tako, gre za zgodbo z resno tematiko, ki je polna metafor in ima globlji pomen. Za glavno vlogo je bil na avdiciji izbran Luka Podpara, ki že ima nekaj igralskih izkušenj. Glavni igralec je film videl šele na premieri in bil navdušen. Igrajo še Katarina Žilavec, Igor Sedlarević, Nina Bajzek in Uroš Zavodnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta