Prijava na cepljenje proti covidu-19 najboljša kar v zdravstvenem domu ali pri izbranem zdravniku

Barbara Bradač
14.01.2021 04:38
Organizacija sprejemanja prijav za cepljenje proti covidu-19 v Mariboru. Termine za cepljenje dodeljujejo glede na časovni red prijav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tistim, ki so se prijavili za cepljenje, iz zdravstvenega doma pošljejo SMS o dnevu in uri cepljenja. Tiste, ki so ob prijavi navedli stacionarno številko, pa pokličejo. 
Andrej Petelinšek

Pri prijavah na cepljenje je nekaj zmede. Pojavljajo se vprašanja, kako se prijaviti: ali pri izbranem zdravniku oziroma preko zdravstvenega doma ali preko državnega portala eUprava? Aleksander Jus, pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma, je jasen, da je najboljša pot za prijavo preko zdravstvenega doma ali osebnega zdravnika. "Tako ste lahko tudi prepričani, da ste na seznamu za cepljenje, in vas bomo zagotovo tudi kontaktirali, ko bo prispelo cepivo in boste na vrsti za cepljenje," pojasnjuje Jus.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor in eUprava tudi s sistemom in prenosom podatkov nista povezana, tako Jus, da bi si lahko podatke o prijavljenih izmenjali. Jus meni, da je prijava v sistem eUprave zgolj za to, da država dobi približen podatek o številu potrebnih cepiv. Mariborski zdravstveni dom sam oblikuje sezname prijavljenih skladno z nacionalno strategijo cepljenja in sporoča potrebo po cepivu.

Andrej Petelinšek

Pri prijavi nujna številka zavarovanca ZZZS

V Mariboru je po novem, pove Jus, omogočeno prijavljanje na cepljenje proti covidu-19 tudi pri osebnem izbranem zdravniku in preko treh komunikacijskih kanalov. Občani se lahko za cepljenje prijavijo od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure na telefonski številki 02/22 86 200, nato izberejo številko 1, preko elektronske pošte cepljenje.covid@zd-mb.si in preko nove spletne aplikacije zdravstvenega doma https://prizdravniku.si/#/vrsta/07883/475.

Ker so zabeležili pri nekaterih prijavah težave z delovanjem aplikacije, se lahko tako prijavijo zgolj pacienti, za katere obstajajo podatki v lokalnem informacijskem sistemu. "To so pacienti, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v mariborskem zdravstvenem domu, in tisti, ki so v obdobju zadnjih nekaj let opravili v tem domu zdravja kakršnokoli zdravstveno storitev ali preiskavo," je pojasnil Jus. Novost je tudi, da je treba pri vseh prijavah navesti številko zavarovanca ZZZS, tako da si je dobro pripraviti zdravstveno kartico. "Na začetku to res ni bilo potrebno, a ko smo dodatno uvedli aplikacijo, kjer je ta številka nujna, smo še pri drugih načinih prijave obvezno zahtevali to številko. Občana preko te številke vpišemo neposredno v elektronski seznam. Torej ne opravljamo več dvojnega dela," je pojasnil Jus.

Andrej Petelinšek

Za odjavo še dodatna linija

Na začetku zbiranja prijav je bilo teh največ po telefonu, zdaj jih je več že po elektronski pošti in spletni aplikaciji, preko katere se je prijavilo že 4000 ljudi. V zdravstvenem domu prosijo in priporočajo, da če je le mogoče, je bolje kot telefonski klic za prijavo uporabiti elektronsko pošto ali spletno aplikacijo. Za sprejemanje vseh klicev so sicer vzpostavili klicni center, kjer klice sprejema osem zaposlenih. Reorganizirali so zaposlene znotraj zdravstvenega doma, Jus pa ob tem doda, da dodatnega denarja za vzpostavitev sistemov naročanja niso prejeli.

Andrej Petelinšek

Ob naročanju preko telefonskega klica ne prejmete nobene potrditve, a Jus zatrjuje, da ni nobene bojazni, da bi se prijava v sistemu izgubila. Pri prijavi preko elektronske pošte ali aplikacije pa prejmete avtomatsko generirano sporočilo. "Ljudem, ki so na cepljenje prijavljeni, pošljemo SMS o datumu in uri cepljenja. Tiste, ki so ob prijavi navedli stacionarno številko, pa pokličemo," še pojasni Jus. Uvedli so še dodatno telefonsko linijo za tiste, ki so že prejeli termin za cepljenje, pa se ga iz različnih razlogov ne morejo udeležiti. To lahko sporočijo na telefonsko številko 02/22 86 200, kjer je treba za odjavo od cepljenja pritisniti številko 2.

Termine za cepljenje dodeljujejo glede na časovni red. V Mariboru se lahko prijavijo vsi, ne glede na starost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta