Prostovoljci so čistili traso tekaške proge na Arehu, postavili bodo nove table

Branka Bezjak
23.11.2021 02:00

Lani je bilo na Arehu tekačev ogromno, upajo, da bo letos podobno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Kako lepo teče, kot potok," so padali komentarji. Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Na dober odziv je naletel poziv Renata Kolmanka iz Športnega društva Naše lepo Pohorje (NLP) - k sobotni delovni akciji na trasi tekaške proge na Arehu. Kakšnih dvajset posameznikov se je razporedilo v tri skupine, nato pa je vsak na svojem delu proge odstranjeval velike kamne, nevarne veje, kopal na določenih mestih, da je zastala voda stekla iz kolesnic, ki jih naredijo težki traktorji. Poznavalsko so ugotavljali, kje je smotrno kaj odstraniti, da bo tek, ko se bo sezona začela, kar se da varen. "Sedaj bodo še ribiči prišli in varuhi žab se bodo pritožili, da nimajo žabice kje plavati," je padla tudi kakšna šala ob delu.

Delovna akcija dobra tudi za kondicijo

Večina med njimi, nekaj pa tudi kolesarjev in drugih ljubiteljev rekreacije na Pohorju, jih redno teče na smučeh, zato te proge dobro poznajo. V prejšnji sezoni je bilo zaradi obilice snega in ker žičniške naprave na smučiščih zaradi ukrepov nekaj časa niso delovale, precej novih tekačev na smučeh. "Lepo je bilo videti, koliko se jih je odločilo za tek na smučeh, marsikdo prvič," so komentirali prejšnjo sezono. Z veseljem so prišli tokrat pomagat, ne nazadnje tako nabirajo kondicijo, so še dejali.

Sašo Bizjak

Kolmanko, ki v dogovoru z lastniki zemljišč in, kot pravi, ob dobrem sodelovanju z upravljavcem smučišč Marpromom skrbi za tekaško progo, je bil s čistilno akcijo po opravljenem zadovoljen, med udeležence je tudi razdelil zasluženo malico. Pred zimo oziroma prvim večjim snegom bi radi še nekaj postorili, na novo bodo postavili table na skupno šestkilometrski trasi, kjer bodo namesto dosedanjih petih označili tri proge. Potem pa čakajo le še na snežno odejo. Tudi v novi sezoni bo za uporabo tekaške proge na njenem začetku pri tabli na jasi nabiralnik za prostovoljni prispevek pet evrov, za uporabo bo možno prispevati tudi v Ski&Bike bajti na smučišču ali v kontejnerju za prodajalno smučarskih vozovnic, kjer si je tudi mogoče izposoditi tekaško opremo.

Tako velik kamen je lahko prava past. Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

S prostovoljnimi prispevki ni bilo težav

Da je bil v prejšnji sezoni pravi bum, nadaljuje Kolmanko, vesel, da so se pravočasno organizirali in prilagodili razmeram. S plačilom prostovoljnega prispevka, ki sloni na zaupanju, odgovornosti uporabnikov, ni bilo težav, pravi. Zmeraj bodo kakšni, ki menijo, da mora biti vse brezplačno, večina pa jih razume, da gre ta denar za urejanje proge, doda Kolmanko.

V Društvu NLP, kjer izvajajo tudi smučarske tečaje, so veseli, da bo tudi na Arehu letos trak na otroškem poligonu. Prav tako je pri Ski&Bike bajti polnilnica za električna kolesa. Tudi sami so imeli letos v načrtu kolesarske izlete, a jih nato niso izvedli, še razlaga Kolmanko. Po njegovih besedah se je dobro prijel disc golf (igra s postajami kakor pri golfu, le da se pri tem športu v za to namenjene koše mečejo posebni frizbiji). Letos sta bili na Arehu dve tovrstni tekmi, sicer pa si tudi individualni gostje izposojajo rekvizite, za katere se pobira samo kavcija. Za letos je s tem konec, ker so koše in drugo opremo že pospravili, a prihodnje leto se bo spet mogoče posvečati tudi temu športu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta