Prva parada ponosa v Mariboru: Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti

Klemen Polanec Klemen Polanec
27.06.2019 18:41

Znani Mariborčani podpirajo prvo parado ponosa v mestu in se sprašujejo, ali smo že dovolj zreli zanjo. Policija bo sobotni dogodek varovala s povečanim številom policistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minulo soboto je v Ljubljani potekala že 19. parada ponosa, to soboto bo v Mariboru prvič.
Robert Balen

Program Maribor skozi rožnata očala, pod vodstvom Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor, bo v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom v soboto organiziral prvo parado ponosa v štajerski prestolnici. Premiera parade v Mariboru bo potekala pod sloganom Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti. Organizatorji pričakujejo od 200 do 300 udeležencev, ki se bodo v soboto ob 13. uri z Glavnega trga družno podali po mariborskih ulicah.
Prireditev bo ustrezno varovala policija. "Glede na varnostno oceno tudi s povečanim številom policistov. V tem trenutku sodelujemo z organizatorji in se pripravljamo na varovanje javne prireditve," je sporočil Bojan Kitel iz mariborske policijske uprave.

Spoštovanje in enakost sta pomembni vrednoti

Med nekaterimi znanimi Mariborčani smo preverili, ali se bodo dogodka udeležili in ali parado podpirajo. "Mestna občina Maribor je v začetku leta uradno podprla prijavo projekta MKC Maribor Združeni s ponosom na program Erasmus+. Sprejel sem častno pokroviteljstvo nad projektom Parada ponosa Maribor, h kateremu me je kot organizator povabil MKC Maribor. Mestna občina Maribor podpira aktivnosti MKC Maribor, ki ima kot edini javni zavod, ustanovljen s strani Mestne občine Maribor, certifikat LGBT prijazno. Zavedam se pomena vključujoče družbe, v kateri sta spoštovanje in enakost pomembni vrednoti," je poudaril mariborski župan Saša Arsenovič. Ali se bo župan tudi udeležil parade, včeraj še ni bilo jasno.

V soboto ne bodo plapolale mavrične zastave samo med udeleženci parade ponosa, temveč tudi na pročeljih nekaterih podjetij, ustanov, zavodov ... v Mariboru.
Robert Balen

Podpora vsakemu svobodnemu izražanju prepričanj

Prvo parado ponosa v Mariboru podpirajo tudi Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma, in Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor. "V vsakem primeru podpiram vsako svobodno izražanje kakršnih koli prepričanj, tako da s tega stališča nimam nobenega zadržka. Parade se ne bom udeležil, ker sem v tujini," je dejal Vogrin.

"Če se imajo radi, sem z njimi"

"Podpiram vse, kar je ljubezen. In podpiram vse, ki se ljubijo. Absolutno. Če se imajo radi, sem z njimi, in če se jim zdi, da je še vedno potrebna parada, mi je prav. Udeležila se je ne bom, ker vseeno upam, da so že prišli časi, ko ni več treba tako na glas razglašati, da se lahko imamo radi, ne glede na to, kdo smo," je dejala kulturnica Zora A. Jurič. Pisateljica Janja Vidmar se parade ne bo udeležila, ker je v soboto ni v Mariboru. "Želim pa si, da nikomur več ne bi bilo treba s paradami ali protesti opozarjati na kršenje temeljnih človekovih pravic in dostojanstva, saj je oboje postulat vsake razvite družbe. Strpnost in razumevanje sta predpogoja za odpravo neenakosti. Razvitost družbe merimo prav po tem, kako skrbi za svoje najbolj ranljive skupine. In gotovo zmoremo več in bolje," je prepričana Vidmarjeva.

Podpri parado, izobesi zastavo

V soboto ne bodo plapolale zastave samo med udeleženci parade ponosa, temveč tudi na pročeljih nekaterih podjetij, ustanov, zavodov ... Mladinski kulturni center Maribor je vsem organizacijam, ki so se oglasile na njegov poziv "Podpri parado, izobesi zastavo", brezplačno zagotovil mavrično zastavo. Zastavo bodo tako izobesili v Dijaškem domu Maribor, Pekarni, občinskemu odboru SD, Narodnem domu, Večeru, Zavarovalnici Sava, Novi KBM, Domu starejših občanov Tezno ...
Jasna Cajnko, direktorica Doma Tezno, je povedala, da so sprva o izobešenju zastave povprašali stanovalce. "To ni samo vprašanje vodstva, temveč predvsem stanovalcev. In ker v naši hiši zelo dosti govorimo o tem, da se moramo sprejemati, smo jih vprašali o tem, kaj menijo o paradi ponosa. Niso vedeli, kaj je to. Povedali smo jim, da so to ljudje, ki so istospolno usmerjeni in bodo zakorakali po Mariboru. Razen ene gospe so se vsi stanovalci strinjali, naj izobesimo zastavo," je dejala Cajnkova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta