Rak prostate: Največ napotnic napišejo žene

Andreja Kutin Lednik
04.11.2019 16:39

November oziroma movember je čas za opozarjanje na bolezni moških. Najpogostejši rak pri moških je rak prostate, a za obisk pri urologu se moški težko odločijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tiskovni konferenci v UKC Maribor so sodelovali (od leve) Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije, Vojko Flis, direktor UKC Maribor, Uroš Kacjan z oddelka za urologijo, Martin Šala, predstavnik gibanja Movember v Sloveniji, Boris Košuta, predstavnik Združenja urologov Slovenije, in Borut Gubina, predsednik strokovnega sveta Društva uroloških bolnikov.
Igor Napast

Movember niso le modni brki, ampak veliko več. Ker je ta mesec že 15 let posvečen ozaveščanju o zdravju moških, so na prvem mestu težave s prostato oziroma zgodnje odkrivanje raka prostate.​ ​​Rak prostate je najpogostejši rak pri moških, na leto urologi postavijo 1600 diagnoz raka prostate, umre pa zaradi tega raka okoli 400 moških. "To je boleča in počasna smrt," pove Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije, ki med drugim poudari, da je to še vedno dokaj intimna tema, ki se ji moški raje izognejo, tudi prvo napotnico za pregled pri urologu v skoraj polovici primerov moški še vedno dobijo pri partnerici.

Vsaj še enkrat toliko urologov

V Društvu uroloških bolnikov skupaj z urologi opozarjajo na kadrovsko podhranjenost našega zdravstvenega sistema. Kljub temu da se je stanje nekoliko izboljšalo - trenutno v Sloveniji dela 58 specialistov, 33 specializantov in 18 upokojenih urologov -, bi potrebovali vsaj še enkrat toliko specialistov, da bi prišli "v znosne okvire", meni Boris Košuta, tajnik Združenja urologov Slovenije, saj je tudi zdravljenje vse bolj kompleksno, znanstveniki pa se z vsakim letom letom dokopljejo do novih spoznanj o raku prostate. Tako so v 90-ih letih po odkritju, da beljakovina PSA kaže na raka prostate, diagnosticirali veliko število rakov prostate, pa se je kasneje izkazalo, da vsi niso nevarni, pravzaprav je bilo kar 60 odstotkov primerov nenevarnih, prišlo je do prediagnosticiranja in prekomernega zdravljenja.

Letos denar UKC Maribor

Pomembno je, da moški, ki imajo težave s prostato, ter moški, katerih očetje so imeli raka prostate, opravijo pregled relativno zgodaj, med 40. in 50. letom, pretirano učinkovite preventive pri tej bolezni namreč ni oziroma veljajo splošna navodila za zdrav življenjski slog.
Potem ko so člani gibanja Movember dve leti zbirali denar za UKC Ljubljana in Onkološki inštitut v Ljubljani, bodo letos zbrani denar namenili UKC Maribor. Dr. Martin Šala, predstavnik mednarodnega gibanja Movember v Sloveniji: "V Sloveniji je gibanje prisotno že deset let, v svetu 15. Denar, ki ga zbiramo z akcijami, namenimo za nakup aparatur ali raziskave." Tako zadnjo soboto v novembru, 30. novembra, prirejajo Movember tek v Ljubljani, ta mesec bosta tudi dobrodelna dražba in improligaška predstava. Več informacij in odgovorov o uroloških boleznih je na voljo na spletni strani Društva uroloških bolnikov Slovenije www.dub.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta