Ravnatelj domov poslal dijaka, ker ni želel nositi maske

Barbara Bradač
19.03.2021 04:00
Na Biotehniški šoli Maribor je ravnatelj učencu, ki ni nosil maske, prepovedal obiskovanje pouka ta dan. Po preverjanju na nekaterih srednjih šolah v Mariboru gre za osamljen primer. Doslej na inšpektorat le 19 prijav ravnateljev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le v skrajni možnosti ravnatelji srednjih šol zaradi nenošenja maske prepovejo dijaku sodelovanje pri pouku. To se je ta teden zgodilo na Biotehniški šoli Maribor.
 
Andrej Petelinšek

Vsi dijaki so se po nekajmesečnem izobraževanju na daljavo ponovno vrnili v šolske klopi, a ob strogih zdravstvenih ukrepih. Tisti, ki je navzven najbolj viden in tako tudi za nekatere starše najbolj pereč, je obvezna nošnja mask za učence od šestega razreda osnovne šole do četrtega letnika srednje šole, čeprav so v veljavi še drugi ukrepi, ki precej posegajo v pedagoški proces, kot sta nezapuščanje učilnic in manj ekipnega dela. Ravnatelji srednjih šol povedo, da so otroci oziroma njihovi starši, ki maskam nasprotujejo, v manjšini, se jim pa precej posvečajo in jim namenjajo veliko energije. Le v skrajni možnosti ravnatelji srednjih šol zaradi nenošenja maske prepovejo dijaku sodelovanje pri pouku. To se je ta teden zgodilo na Biotehniški šoli Maribor.

Anton Krajnc, ravnatelj Biotehniške šole Maribor, je pojasnil, da je ravnal v skladu z navodili ministrstva za izobraževanje in pristojne inšpekcije. "Če dijak noče nositi maske, se mu prepove prisotnost pri pouku. Ker si fant ni želel nadeti maske, nisem mogel ravnati drugače. Smo se pa predtem pogovarjali, ampak je mama rekla, da ne bo nosil maske, in si je tudi ni želel nadeti, tako nam ni preostalo drugega, kot da ukrepamo v skladu z navodili in izdamo sklep o prepovedi obiskovanja pouka ta dan," je pojasnil ravnatelj za Večer. "Dijak je še vedno imel izbiro, da bi si nadel masko in bi lahko bil pri pouku. To, da si je ni, je bila njegova odločitev," še pojasnjuje in dodaja, da srednja šola ni obvezna. Prvič je tak sklep dijaku izdal v ponedeljek, drugič v torek, od takrat dijaka ni bilo v šolo. Ravnatelj še dodaja, da je to edini tak primer, ko je bil primoran izdati tak sklep, in je tudi edini dijak, ki ne želi nositi maske. Šolo sicer obiskuje 525 dijakov.

Maske so obvezne, ravnatelj jih mora zahtevati

Doslej so na inšpektoratu za šolstvo in šport prejeli 19 obvestil ravnateljev zaradi nenošenja mask, pri čemer jih je večina z osnovnih šol, so nam odgovorili. Podatkov, koliko ravnateljev je dijakom prepovedalo obiskovanje pouka, na ministrstvu za izobraževanje nimajo.

Ministrstvo je ravnateljem dalo navodila, kako naj ukrepajo, če starši otrokom ne dovolijo nošenja zaščitnih mask. "Ne glede na to, kakšno in čigavo pravno mnenje vam glede obveznosti nošenja mask starši posredujejo, je dejstvo, da je odlok predpis, ki ga je treba upoštevati, dokler velja oziroma dokler ustavno sodišče ne ugotovi, da je nezakonit oziroma neustaven," so zapisali v okrožnici in dodali, da lahko kršitev odloka pomeni prekršek. V začetku tega tedna je skupina Starši za presojo obveznega nošenja mask vložila ustavno presojo nošenja mask učencev in dijakov. Zahtevajo tudi začasno zadržanje izvajanja odloka, ki to predpisuje.

Ministrstvo je ravnateljem dalo navodila, kako naj ukrepajo, če starši otrokom ne dovolijo nošenja zaščitnih mask.
 
Igor Napast

Iz okrožnice še izhaja, da naj ravnatelji staršem pojasnijo, "da je nošenje zaščitnih mask kot nujen in učinkovit ukrep predlagala strokovna skupina ministrstva za zdravje, da je obveznost nošenja določil odlok, ki ga je sprejela vlada, in da ravnatelj kot poslovodni in pedagoški vodja šole ne more presojati strokovnih ukrepov, ki jih predlaga zdravstvena stroka. Edini razlog, ki je lahko upravičena izjema od obveznosti nošenja mask, je zdravniško potrdilo." Ravnatelje napotujejo k dialogu s starši, a hkrati k nepopuščanju pod pritiski in pozivajo k upoštevanju posredovanih usmeritev.

Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Dijaki razumejo, nekateri starši malo manj

Direktor in ravnatelj srednje Strojne šole Tehniškega šolskega centra Maribor Darko Kukovec se tudi srečuje s precejšnjimi pritiski staršev in nestrinjanjem z nošenjem mask. "Pridno si dopisujem z njimi. Vsem staršem, ki mi direktno pišejo, tudi odpišem, da je nošenje mask obvezno zaradi odloka, ki ga je sprejela vlada, kot ravnatelj moram to zahtevati, ker sem kazensko in materialno odgovoren za to. Tudi iz odvetniških naslovov so mi poslali po osem strani dolge sestavke o škodljivosti, o kršenju ustavnih pravic ..." pravi, a po najbolj drastičnem ukrepu, da bi dijaku prepovedal obiskovanje, še ni posegel. "Najprej dijake opozorim, fantom pošteno razložim, potem razumejo in spoštujejo pravilo. Problem je bolj v nekaterih starših," pojasnjuje Kukovec, ki dodaja, da mora skrbeti za zdravje vseh dijakov šole, teh je 750, in še za 100 zaposlenih. "Starši, ki nasprotujejo, so v manjšini, jih je okoli deset, vendar pa porabim za komunikacijo z njimi veliko časa in energije. Ne morem pa za nekaj dijakov uvesti šolanja na daljavo, ker ti ne želijo spoštovati odloka, ki ga pa spoštujejo ob obisku trgovine," še doda ravnatelj.

Na mariborski Srednji šoli za trženje in dizajn se doslej le eden od staršev ni strinjal z nošnjo maske, a je po pogovoru pristal. "Povedali smo mu, da otrok ne more biti pri pouku brez maske, ker se ščiti zdravje vseh v razredu, tako učencev kot učiteljev, ki se vsakotedensko testirajo," pravi ravnateljica Tanja Lakoše, ki dodaja, da je dobra komunikacija dobra le toliko, kolikor je tudi druga stran pripravljena na komunikacijo in popuščanje. Z nenošenjem mask pri dijakih težav nima ravnatelj na Prvi gimnaziji Maribor Herman Pušnik, pa tudi ne, kot je povedal, Samo Robič, ravnatelj Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše. Vsi pa si želijo čim prej izobraževati v normalnih pogojih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta