Razglasili so naj planinske koče. Ena je zelo blizu Maribora in lahko dostopna

Nina Ambrož Nina Ambrož
12.09.2024 20:00

Saša Popelar in Bobby Markoja, najemnika Koče na Žavcarjevem vrhu, kamor se gre hodit, jest in poklepetat, vesela naziva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Markoja Popelar in Bobby Markoja, najemnika koče na Žavcarjevem vrhu 
Andrej Petelinsek

Koča na Žavcarjevem vrhu Planinskega društva Maribor Matica je razglašena za naj planinsko kočo 2024, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije. Hkrati letos praznuje 70. let. Največ zaslug za to, da je koča na odmaknjenem Kozjaku dobila ta naziv, imata najemnika. Saša Markoja Popelar z možem Bobbyjem Markojo tam gospodari tretjo sezono. Nista klasična gostinca, ampak ljubitelja narave in športnika. Nagrada jima pomeni ogromno. 

"Trudimo se, veliko energije je treba vložiti, saj nismo na Gorenjskem ali na Pohorju, ampak na hribu, ki je od boga pozabljen," je dejala najemnica. "Res moramo dati vse od sebe, da obiskovalci pridejo in se vračajo. Vse leto moraš delati na polno. Ne sme biti napak, a se zgodijo. Ker ni vedno tvoj dan, saj sva oba še v službi, in včasih prideš že utrujen v kočo." Ker se je lani po poplavah, ko je dež uničil cesto, obisk precej zmanjšal, sta Slovenka in Šved morala v redno službo. Za kočo pa skrbita konec tedna, odprta je od petka od 14. ure do nedelje zvečer. "Koča na Žavcarjevem vrhu je na meji med planinsko kočo in kmečkim turizmom. Dostopna je z avtom, zato nas obiskujejo pohodniki in planinci. Veliko je stalnih obiskovalcev, zato moramo ves čas kolobariti - ne le, da gredo na hrib, ampak pridejo tudi nekaj dobrega pojest in poklepetat. Vsakomur smo na razpolago, čeprav mi v kuhinji nekaj kipi, moram poklepetati z gosti. Nudimo sezonske jedi, ki jih na tri mesece spremenimo. Vedno pa sta na meniju gobova juha in zavitek - običajno jabolčni, poleti borovničev. Poleti ponudimo postrvi, jeseni več jedi na žlico," je povedala Saša Markoja Popelar. Vrhunec sezone pričakuje v jesensko-zimskem času, ko se ljubitelji gora vrnejo v nižje ležeče planinske koče. Koča na Žavcarjevem vrhu leži na nadmorski višini 862 metrov.

Tadej Regent

Najemnika sta s pomočjo Planinskega društva Maribor Matica poskrbela tudi za zunanjo podobo koče. Ivan Kosi, načelnik gospodarskega odseka društva, je kot večje skupne naložbe omenil obnovo stavbnega pohištva in elektroinštalacij, nove betonske stopnice in teraso pred kočo. "Planinstva ni, če ni planinskih poti in pridnih markacistov in če ni planinskih koč. Zato je pomembno, da te koče, ki ne prinašajo zaslužka, ohranjamo pri življenju," meni Kosi. 

V akciji Planinske zveze Slovenije in siola.net je sodelovalo 147 planinskih koč. V kategoriji naj visokogorska planinska koča je lovoriko dobila Češka koča na Spodnjih Ravneh (Planinsko društvo Jezersko). Uporabniki so koče ocenjevali po treh kriterijih - urejenost, gostoljubje in ponudba. Glasovalo je več kot 4700 obiskovalcev. V kategoriji naj planinska koča so se med prvih pet poleg zmagovalke, Koče na Žavcarjevem vrhu, uvrstili še (po abecednem redu) Dom na Kofcah (PD Tržič), Dom planincev v Logarski dolini (PD Celje Matica), Koča na Ljubelju in Lavričeva koča na Gradišču (PD Šentvid pri Stični). Med visokogorskimi planinskimi kočami pa so zmagovalki, Češki koči na Spodnjih Ravneh, sledili še (po abecedi) Cojzova koča na Kokrskem sedlu (PD Kamnik), Kamniška koča na Kamniškem sedlu (PD Kamnik), Koča na Kriški gori (PD Križe) in Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica).

Tadej Regent

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta