Raziskava med Mariborčani: Kako so zadovoljni s cestami, pešconami, prenovo Lenta ...

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
13.03.2024 09:28

Največja pridobitev v zadnjih petih letih po raziskavi, ki jo je naročila Mestna občina Maribor, sta za občane ureditev in obnova Maribora na splošno. Kaj pa najbolj pogrešajo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slaba tretjina vprašanih (31,4 %) meni, da je največja pridobitev v Mariboru v zadnjih petih letih ureditev Lenta. Sledijo Mbajk-postaje (26,8 %).
Andrej Petelinšek

Agencija Ninamedia je po naročilu Mestne občine Maribor izvedla raziskavo zadovoljstva občanov Mestne občine Maribor po posameznih mestnih četrteh in krajevnih skupnostih. "Raziskava, ki je potekala na vzorcu 3.003 polnoletnih prebivalcev mariborske občine novembra lani, preko telefonskega in spletnega anketiranja, je pokazala, da so Mariborčani v zadnjih petih letih opazili kar velik napredek, ki je bil narejen v prid kakovostnega in prijetnega delovanja ter bivanja v mariborski občini z okolišem," so sporočili z MOM.

Zdravstvena postaja Tabor je zgrajena, a meščani si želijo še bolj urejeno zdravstveno dejavnost. 
Igor Napast

Nekaj točk, ki so jih občani izpostavili kot najbolj pomembno pridobitev v zadnjih petih letih v njihovi četrti oziroma krajevni skupnosti, so ureditev Maribora na splošno, obnova cest, kolesarskih stez, otroških igrišč, zdravstvene dejavnosti, ureditev pešpoti in con za pešce, kanalizacija, ureditev zelenih površin, prometna ureditev v centru mesta in obnova osnovnih šol.

Slaba petina vprašanih (19 %) meni, da je največja pridobitev ureditev in obnova Maribora na splošno. Sledi obnova posameznih cest (15,5 %), kolesarske steze (14,5 %), otroška igrišča (14,2 %), zdravstvena dejavnost oz. prenova zdravstvenega doma (10,3 %) ter ureditev pešpoti in pešcon (10,0 %). Na vprašanje, kaj je najbolj pomembna pridobitev Maribora v zadnjih petih letih, je slaba tretjina vprašanih (31,4 %) odgovorila ureditev Lenta. Sledijo Mbajk-postaje (26,8 %), Mariborska knjižnica (12,2 %) in zdravstvena dejavnost (12,2 %), ureditev in obnova Maribora (11,5 %), kolesarske steze (11,2 %), investicije na Pohorju (10,6 %), prenova Dvorane Tabor (10,5 %).

Ceste potrebujejo še precej vložka.
Sašo Bizjak

"V zadnjih letih so občani večkrat izkazali, da želijo čim bolj umirjeno mesto z zelenimi površinami in prostorom za oddih oziroma sprostitev. Več zelenih površin in zaprtega ožjega mestnega jedra je trend, ki ga srečujemo v vseh bolj razvitih tako evropskih kot tudi svetovnih prestolnicah in mestih, pa tudi številna slovenska mesta že več let delujejo v tej smeri. Vesel sem, da so prepoznali trud, vlaganja in napredek, ki je bil dosežen v zadnjih petih letih," pravi župan Saša Arsenovič

Občani si želijo še več zelenih površin in igral.
Igor Napast

Kaj pa meščani najbolj pogrešajo?  Na prvo mesto je kar četrtina vprašanih (24,9 %) dala parkirišča. Prav tako si želijo več zelenih površin (20,4 %), ureditev komunalne infrastrukture (20,2 %), še bolj urejeno zdravstveno dejavnost (15,3 %), še več urejenih pešpoti in pešcon (15,2 %) ter kolesarski stez (14,8 %). Dobra tretjina (35 %) vprašanih meni, da so prav parkirišča tisto, kar v Mariboru primanjkuje in je treba še bolj urediti. Sledi ureditev zelenih površin (20,7 %).

Kako so zadovoljni z razmerami v Mariboru v zadnjih petih letih? Dobra tretjina anketirancev (35,8 %) je menila, da se spreminjajo na bolje. Četrtina vprašanih (25,2 %) meni, da so razmere enake, 31 odstotkov pa, da gredo na slabše. Manj zadovoljni so Mariborčani s stanjem v svoji mestni četrti ali krajevni skupnosti. Da gre na bolje, meni skoraj 24 odstotkov anketiranih, da gre na slabše, pa dobrih 30 odstotkov vprašanih, medtem ko 41 odstotkov vprašanih meni, da razmere ostajajo enake. "Vedno v ospredje postavljamo potrebe občanov. Mislim, da je ključ uspešnega delovanja občine, da v ospredje postavlja zadovoljstvo vseh Mariborčanov," je ob rezultatih še dodal župan.

Prenovljeni Lent.
Andrej Petelinšek

Maribor si z nekaterimi projekti prizadeva pridobiti tudi državno sofinanciranje, zato so spraševali, za katere projekte bi bilo to najbolj potrebno. Kar dve tretjini vprašanih (66,3 %) menita, da bi bilo državna sredstva najbolje usmeriti v financiranje projekta Zdravstvena postaja Tezno.

Občane so še spraševali, kako doživljajo turistično ponudbo Maribora, kakšen naj bo turizem v prihodnje oziroma v kateri obliki naj bo poudarek, iz katerih medijev se informirajo, kako so zadovoljni z mariborskimi javnimi podjetji, kako ocenjujejo razpoložljivost informacij na spletnih straneh mariborskih javnih podjetij in kako so zadovoljni z njihovim komuniciranjem.

V raziskavi, ki je dostopna na tej povezavi, je sodelovalo 50,2 % žensk in 49,8 % moških, zajete so vse starosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta