Razstava: Križišča raznolikosti pred mestnima pokopališčema

Tatjana Vrbnjak
28.05.2021 17:10
V Mariboru so se začeli dnevi dediščine evropskih pokopališč - vsak dan do 16. junija bo mogoče na razstavi spoznati eno od evropskih pokopališč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred pokopališčema Dobrava in Pobrežje predstavljajo evropska pokopališča. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Ob dnevih dediščine evropskih pokopališč, ki jih organizirajo članice Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE, pomembna pokopališča v različnih mestih po Evropi organizirajo razstave, vodene oglede, seminarje in druge dogodke, s katerimi ozaveščajo javnost o bogastvu in pomenu pokopališč. Tudi letos vabijo na koronačasu prilagojene aktivnosti. Običajno dnevi dediščine evropskih pokopališč trajajo teden dni, letos pa bodo aktivnosti, ker Združenje ASCE, ki mu že desetletje predseduje direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek, označuje 20 let delovanja, potekale simbolično 20 dni. V Mariboru so pripravili razstavo Križišča raznolikosti, na kateri bodo obiskovalci lahko do 16. junija pred pokopališčema Pobrežje in Dobrava vsak dan spoznali eno od evropskih pokopališč.

"V skrbno varovanem prostoru pokopališč najdemo stičišča poti različnih ver, narodnosti, pisanih jezikov, srečnih in nesrečnih zgodb. Tako lahko pokopališča opredelimo tudi kot križišča raznolikosti, ki zbližujejo in povezujejo. V fotoknjigi Križišča raznolikosti, ki jo kot vodilni član združenja pripravlja Pogrebno podjetje Maribor, je predstavljenih 37 fotografij iz 32 mest iz 15 evropskih držav. Izmed teh smo jih izbrali 20, ki jih posebej predstavljamo na plakatih na pokopališčih Pobrežje in Dobrava. Vsak dan bodo tako obiskovalci mariborskih pokopališč lahko spoznali eno od evropskih križišč raznolikosti," so zapisali v Pogrebnem podjetju Maribor.

Kot spremljevalni dogodek pa bo od 3. do 5. junija pred cvetličarno Aralija na pokopališču Pobrežje na ogled še razstava Žalna sodobna floristika. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta