Razstava v Fotografskem muzeju: Naenkrat občudujemo dve umetnosti

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
16.07.2022 03:00

Na Koroški cesti v Mariboru je na ogled fotografska razstava Gregorja Salobirja Maribum Afriqui, s koncertov, ki v mesto prinašajo afriško kulturo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Salobir

Otvoritev so pospremili z nastopom ženske bobnarske skupina Woomango, napovedujejo pa tudi vodene oglede. Avtor razstave je Gregor Salobir, po poklicu gradbeni tehnik, inženir prometa, samorastnik na področju umetnosti, že nagrajen fotograf, član Fotokluba Maribor, član GT22.

Imel je že več samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Že deset let redno fotografira različne kulturne dogodke, od koncertov do otvoritev razstav. Tokrat se javnosti predstavlja s kolekcijo fotografij, posnetih v letu 2016 na koncertu glasbene skupine Sabali ter med letoma 2017 in 2021 na koncertih Maribum Afriqui, to je projekt, ki v Maribor prinaša afriško kulturo.

Gregor Salobir

"Fotografije dogodkov so pogosto spregledana, svojstvena umetniška forma. Zahtevajo precizno beleženje niansiranih odzivov in procesov, ki se pri nastopajočih in obiskovalcih dogajajo med soočenjem s predstavo, glasbo, branjem. Od fotografa se pričakuje odlična sposobnost opazovanja in razumevanja človeške psihe, da se slog fotografije lahko prilagodi dani atmosferičnosti. Fotografije Gregorja Salobirja so lirične in zveste vzdušju glasbe, obenem pa fokusirane na medosebne odnose, toplino in čustva. Tehnika je temu primerno podrejena izraznosti fotografije, zatorej lahko opazujemo tako črno-bele kot barvne posnetke. Fotograf se je podredil emotivnosti glasbenih dogodkov in prikazal širok razpon človeškega doživljanja koncertov, ki nam omogoči, da naenkrat občudujemo dve vrsti umetnosti," je o razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka​ Sara Nuša Golob Grabner.

Razstava bo na ogled do 25. avgusta, nastala je v sodelovanju s Fotografskim muzejem Maribor, zavodom Mars, Društvom za razvoj filmske kulture, MissingNozzels, GT22, Mišnice GT22. Na ogled je od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro ter med 13.30 in 17. uro. za najavljene skupine je muzej odprt tudi zunaj delovnega časa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta