Rdeči križ in Karitas beležita vse več prošenj za pomoč. "Socialna situacija se zaostruje"

Tatjana Vrbnjak
31.03.2021 06:06
Prihodnji teden do prehranskih paketov le v nujnih primerih, obe socialni kuhinji in projekt Donirana hrana pa bodo tudi v času zaprtja države delovali nemoteno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeči križ Maribor bo jutri še delil redne pakete. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Obe največji humanitarni organizaciji, Rdeči križ in Nadškofijska karitas Maribor, v času zaprtja države prihodnji teden ne bosta delili rednih paketov pomoči.

"Jutri redne pakete še delimo, prihodnji torek in četrtek pa ne. Tako smo se odločili, da damo tudi mi svoj prispevek k omejevanju stikov in preprečevanju širjenja okužb s koronavirusom," pravi sekretar Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek. Za primer, da bi kdo nujno potreboval pomoč, bodo imeli urejeno dežurstvo. Zaradi koronavirusa imajo že lep čas vzpostavljen sistem naročanja, tako bodo o zamiku uporabnike obvestili po telefonu.

Nekateri so v hudi stiski

Poslabšanja socialne stiske zaradi zamika pri deljenju rednih paketov ne pričakuje, saj so, pravi Dolinšek, tudi preko krajevnih organizacij na terenu pred prazniki razdelili veliko pomoči v hrani. Zapišimo še, da v času zaprtja RK ne bo izvajal nobenih rednih programov in dejavnosti - tudi vsi termini izobraževanj so prestavljeni na čas po 12. aprilu.

Kakšne pa so sicer socialne razmere? "Vse težje. Socialna situacija se zaostruje. Danes smo na primer dobili prošnjo enega od invalidskih društev, ki jih tudi redno podpiramo in je število prosilcev za pomoč v primerjavi z letom prej skoraj podvojeno," pravi Dolinšek in dodaja, da zadnje mesece na Rdečem križu nasploh zaznavajo večji interes za pomoč v hrani, predvsem pa za finančno pomoč. "Skorajda dnevno dobivamo prošnje po mailu in telefonu za denarno pomoč, a več, kot da opozarjamo na stiske ljudi, tu ne moremo pomagati. Nekateri so v zelo hudi situaciji," pravi in pričakuje, da se bo "kriza šele začela".

Donirano hrano bodo delili

​Tudi pri Nadškofijski karitas Maribor v času zaprtja države rednih prehranskih paketov ne bodo delili. "V zadnjih dveh, treh tednih smo močno povečali izdajo te pomoči, tako da so vse družine redne prejemnice prehranskih paketov in drugi, za katere vemo, da so v veliki stiski, to pomoč že dobili. Pri Nadškofijski karitas Maribor v Strossmayerjevi ulici smo vsak dan izdali okoli 50 prehranskih paketov, dodatno pa pakete delijo tudi v dvanajstih župnijskih karitas. Zato smo se odločili, da bomo prehranske in higienske pakete v tem času izdajali le v nujnih primerih, za te bomo organizirali dežurstvo," pravi Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor.

Drugače pa bo glede donirane hrane in ljudske kuhinje na Strossmayerjevi - oboje bo delovalo nemoteno. Donirano hrano bodo na karitas delili vsak dan, razen v ponedeljek in torek ne, saj bodo trgovine v nedeljo in ponedeljek zaprte. Kot je znano, donirano hrano zaposleni in prostovoljci karitas z zdaj že štirimi vozili v trgovinah prevzamejo zvečer po zaprtju trgovin in jo zjutraj razdelijo ljudem. Projektu se je v Mariboru pridružilo že 24 trgovin, kmalu jih bo vključenih še pet več. Na karitas so slednjega zelo veseli, saj je povpraševanja po donirani hrani vse več. "Od novembra dalje opažamo zelo veliko novih prošenj po pomoči," pravi Darko Bračun.

Tudi ljudska kuhinja Betlehem v Strossmayerjevi ulici bo, kot rečeno, delovala vsak dan. Zaradi koronavirusa obroke med ljudi razdeljujejo v nepovratni embalaži; vsak dan po topli obrok pride od 40 do 45 ljudi. Da bi obroke lahko zaužili v ljudski kuhinji, v času koronavirusa ni mogoče, saj je jedilnica v kleti in nima za ta čas primernega prezračevanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta