Rdeči križ Maribor: Pohitite s prijavami za letovanje otrok v Punatu

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
25.05.2023 02:00

Prve štiri izmene so že zasedene, možnosti za počitniško letovanje v domu mariborskega Rdečega križa v Punatu na otoku Krku so še v peti, šesti, sedmi in osmi izmeni, ki pa se tudi hitro polnijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Punatu bo letos otroke pričakalo nekaj novosti.
Andrej Petelinšek

Mariborski Rdeči križ bo letos na morje v dom Frankopan v Punatu na otoku Krku odpeljal osem izmen otrok. Prva (otroci s posebnimi potrebami) in zadnji dve (vrtčevska in za otroke s posebnimi potrebami) bodo sedemdnevne, preostale, šolske izmene pa bodo desetdnevne. Prve štiri izmene so že zasedene, vpisujejo še v peto, šesto, sedmo in osmo izmeno, ki pa se tudi hitro polnijo. Letos bo z Rdečim križem v Punatu na počitnicah na morju okoli 1200 otrok, podobno kot lani. Prva izmena odhaja na letovanje 18. junija.

Andrej Petelinšek

Polovica otrok bo na morju letovala v okviru tako imenovanih zdravstvenih napotitev. "Letos smo od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije dobili odobrenih 600 mest za zdravstveno letovanje, to je 40 manj kot lani. Večina je že izkoriščenih, kmalu bodo vsa, glede na prijave, ki jih imamo," pravi Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Maribor.

Andrej Petelinšek

Nekaj otrokom starši letovanje krijejo v celoti kot samoplačniki, za mnoge otroke iz materialno prikrajšanih družin in tiste, ki jih zaradi zaradi slabih socialnih razmer v družini za letovanje predlagajo socialne službe v vrtcih, šolah ali krajevne organizacije Rdečega križa, pa prispevajo lokalne skupnosti iz občinskih proračunov in jim letovanje krijejo tudi s sredstvi donatorjev. Ker so proračunska sredstva v podobnih okvirih kot leto prej, a bodo - glede na višje stroške in podražitve vsega - zadostovala za manj otrok, so pri mariborskem RK še toliko bolj veseli bogate donacije, ki so jo lani pridobili. "Gre za donacijo Fundacije Radio Ena, ki nam je za letovanje otrok donirala 50 tisoč evrov, kar je za nas zelo veliko," je vesel Dolinšek.

Andrej Petelinšek

Pomemben del letovanja otrok so prostovoljci, brez njih letovanja sploh ni mogoče izpeljati. Je prijavljenih dovolj? "Prostovoljce še vedno vabimo k sodelovanju, in sicer tako tiste za neposredno delo z otroki kot one, ki so v vlogi 'rezervnih vzgojiteljev', saj želimo zagotoviti čim širšo mrežo prostovoljcev," razlaga Dolinšek. V Punatu bo letos otroke pričakalo nekaj novosti: na plaži bo nova konstrukcija za zagotovitev sence, na novo se ureja odbojkarsko igrišče, za popestritev dejavnosti nabavljajo nekaj nove športne opreme, saniranih pa je bilo tudi nekaj prostorov v objektu Frankopan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta