Rdeči križ Maribor: Prijave za Punat še zbirajo, a tudi donacije za letovanje

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
12.07.2023 02:00

Novoprijavljenim lahko omogočijo letovanje le v primeru, da so samoplačniki, saj sofinanciranja ne morejo zagotoviti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Klenovšek

V mladinskem letovišču mariborskega Rdečega križa v Punatu na otoku Krku te dni desetdnevne počitnice na morju preživlja tretja izmena otrok - vrnejo se 15. julija, ko se bo pričelo letovanje otrok četrte izmene. Medtem ko so prve štiri izmene (bile) polno zasedene, je v peti, šesti, sedmi in osmi še nekaj prostih mest. Prijaviti se je mogoče, vendar dodajmo, da so javna finančna sredstva, ki so na voljo za sofinanciranje letovanja otrok iz materialno šibkejših družin, po besedah sekretarja mariborskega Rdečega križa Metoda Dolinška že potrošena. Letos je sofinanciranje iz javnih sredstev zagotovljeno v enaki višini kot lani, cena letovanja pa je višja, torej denar zadostuje za manj otrok.

"Doslej smo to pokrivali z donatorskimi sredstvi, zdaj pa je tudi teh zmanjkalo. Trudimo se pridobiti nove donatorje, in če nam bo uspelo, bomo donacije namenili za letovanje otrok. Upamo tudi, da se bodo našla dodatna občinska proračunska sredstva v rebalansu proračuna; tudi v najtežjih časih varčevanja se je namreč za letovanje otrok vedno našel dodaten denar," je poudaril Dolinšek.

Andrej Petelinšek

Novoprijavljenim lahko torej omogočijo letovanje le, če so samoplačniki, saj sofinanciranja ne morejo zagotoviti. Dolinšek kljub vsemu svetuje, da tudi starši, ki plačila letovanja za otroka v celoti ne zmorejo, prijavo oddajo, saj še upajo na donacije, prav tako se lahko zgodi, da kak "otrok, za katerega je sofinanciranje že odobreno, na letovanje ne more. Ta sredstva se potem sprostijo in jih lahko namenimo za drugega otroka."

Andrej Petelinšek

Pri drugem največjem mariborskem organizatorju počitniških letovanj, Zvezi prijateljev mladine, pa imajo vse izmene polno zasedene že od sredine maja. Tistim, ki želijo čakati na možnost letovanja na Pohorju ali v Poreču v primeru odpovedi že prijavljenih otrok, so omogočili informativno prijavo na čakalno listo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta