Saša Arsenovič ostal brez svoje najtesnejše sodelavke: Kako se je odzval mariborski župan in kaj zdaj sledi?

Igor Selan Igor Selan
24.08.2023 10:56

Vodja Arsenovičevega kabineta Jelka Vrečko dala odpoved

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič in Jelka Vrečko po zmagi na lanskih lokalnih volitvah
Andrej Petelinsek

Župan Saša Arsenovič je ostal brez svoje najtesnejše sodelavke. Vodja kabineta župana Jelka Vrečko, ki je trenutno sicer na dopustu, je namreč dala odpoved. Kot je povedala, je odločitev sprejela zato, ker se po intenzivnih letih dela v kabinetu podaja novim osebnim, delovnim in strokovnim izzivom naproti: "Svoje delo sem z odličnimi sodelavci opravljala z veseljem in ponosom. Bilo mi je v čast služiti mojemu mestu Maribor."

Da mesta ne gradita samo župan in njegova najožja sodelavka, ampak vsi zaposleni na občini in v občinskih podjetjih, se je na odstop Vrečkove odzval Arsenovič: "Njen odhod me žalosti, jo pa s človeškega vidika tudi razumem. Delo, ki ga je opravljala, je namreč izredno naporno, pet let je dolga doba. Vsekakor je s svojim pristopom, delom in komunikacijo pustila dobre sledi in je pomembno prispevala k vodenju kabineta, s tem pa tudi k dobrobiti mesta in regije." Da razlog za njen odhod ni v odnosih med njima, je še zatrdil župan: "Ne odhaja zaradi zamer, midva bova na liniji tudi v prihodnje. Ima pa nove izzive in jaz to podpiram. Je pa zdaj na nas, da iz tega povlečemo najboljše." Kot je še povedal Arsenovič, zamenjave za Vrečkovo ne bodo iskali nemudoma, saj naj bi si zaradi pomembnosti funkcije pri tem vzeli čas.

Sledi rekonstrukcija najožje ekipe

Kot je znano, se je v začetku avgusta župan razšel tudi z direktorjem mestne uprave Srečkom Đurovom: "Razrešitev s položaja direktorja mestne uprave zame ni presenečenje. Moji pogledi na ključne prioritete Mestne občine Maribor in način njenega vodenja se precej razlikujejo od županovih," je razrešitev takrat komentiral Đurov. Različni pogledi na delovanje mestne uprave naj bi sicer bili samo en od razlogov za zamenjavo Đurova. Ta naj bi namreč v nemilost župana padel po tem, ko sta dva javna uslužbenca podala pritožbi zaradi nedopustnega ravnanja več sodelavcev, med njimi tudi Vrečkove in podžupana Sama Petra Medveda, Đurov pa naj bi skladno s prijavo suma kršitev, ki naj bi imeli tudi znake mobinga, začel z zbiranjem informacij.

In kako odstop Vrečkove komentira Medved: "Osebno jo lahko razumem. Pozicija vodje županovega kabineta je precej nehvaležna in izjemno stresna, so situacije, ki jih je težko vzdržati. So pa spremembe v življenju in poslu stalnica, zdaj bo pač prišlo do rekonstrukcije najožje ekipe, delo pa se bo nadaljevalo."

Je pa Medved povedal še, da naj bi občina 1. septembra tudi uradno sporočila ime novega direktorja mestne uprave, pri čemer naj bi na ta položaj imenovali nekoga od že zaposlenih na občini. Nanj bi se tako lahko zavihtela vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić, ki to funkcijo začasno, namesto Đurova, opravlja že zdaj, na tem položaju pa je bila kot vršilka dolžnosti tudi že nekajkrat v preteklosti. Nazadnje, ko se je Arsenovič konec leta 2019 razšel s svojim prvim direktorjem mestne uprave Borisom Železnikom, pred tem pa tudi v času županovanja prejšnjega župana Andreja Fištravca. Arsenovič naših predvidevanj glede Cekićeve ni želel potrditi, je pa potrdil, da bodo na položaj direktorja mestne uprave imenovali nekoga od že zaposlenih na občini.

Dvakrat vodila tudi Arsenovičevo volilno kampanjo

Jelka Vrečko je bila tesna sodelavka Arsenoviča že vse od leta 2016, ko je prevzela marketing in komunikacijo blagovnih znamk v županovem podjetju Galerija Gosposka. Vmes je dala odpoved, a se je nato leta 2018 z Arsenovičem kot vodja kampanje podala v župansko tekmo in po zmagi na volitvah prevzela vodenje kabineta. Kot vodja kampanje je bila nato uspešna tudi na lanskih lokalnih volitvah, ko je Arsenovič osvojil svoj drugi zaporedni mandat.

V javnosti je precej prahu dvignila tudi njena plača. V času epidemije koronavirusa, marca 2020, je namreč z vsemi dodatki (700 evrov dodatka za stalno pripravljenost in 600 evrov dodatka za povečan obseg dela) zaslužila celo več kot župan. Njegovo plačo je presegala tudi kasneje, njena bruto plača za januar, februar in marec 2021 je zaradi dodatkov znašala od 4647 do 4885 evrov bruto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta