Skriti aduti prihajajočih olimpijskih iger

Vsebino omogoča ZIT Vsebino omogoča ZIT
30.06.2021 17:07
Napetost pred težko pričakovanimi poletnimi olimpijskimi igrami se po enoletni zamudi bliža vrhuncu. V Tokiu ne bomo priča zgolj vrhunskim športnim dosežkom, ampak tudi bolj interaktivni in inovativni organizaciji. Japonska bo z uporabo sodobnih tehnologij, vključno z omrežjem 5G, kot že velikokrat poprej postavila nove mejnike in bistveno obogatila izkušnjo – tako za udeležence, organizatorje in športne navdušence po vsem svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Vpeljava sodobnih tehnologij bo pri organizaciji in izpeljavi olimpijskih iger igrala pomembno vlogo, nekatere izmed predstavljenih rešitev pa bodo širši javnosti predstavljene prvič.  Na tako velikem športnem dogodku sta še posebej pomembni povezljivost in močna omrežna infrastruktura, ki je v realnem času zmožna povezati dogajanja na številnih prizoriščih s športniki, spremljevalnim osebjem ter novinarji in gledalci, ki igre spremljajo prek različnih kanalov. Tudi tokrat bodo zato v ospredju nove tehnologije, predvsem na podlagi omrežja 5G. 

Najbolj povezane igre vseh časov 

Če se je potreba po fizični infrastrukturi v primerjavi s prejšnjimi igrami zmanjšala, pa bo potreba po vsebinah tokrat za približno 30 % večja. V 17. dneh organizatorji pričakujejo kar 9.500 ur prenosa, 10.000 kratkih filmčkov in 75 prenosov v živo, zaradi česar je bila uporaba sodobnih tehnologij in inovativnih pristopov izredno pomembna za uspešno izpeljavo dogodka. V Tokiu bodo medijsko pokritost zagotavljali v različnih oblikah, pri čemer bodo na prvem mestu potrebe družbenih medijev.  Z uporabo spletnih platform, namenjenim kratkim digitalnim vsebinam, bodo novinarji vsebino uporabili in preusmerili praktično od koderkoli. Športni navdušenci bodo na podlagi tega imeli boljši vpogled v zakulisje dogajanja, spremenjen način produkcije in distribucije vsebin pa bo prinesel še eno veliko spremembo. Povezljivost s preostalim svetom bo boljša do te mere, da organizatorji primerjavi z Riom 2016 pričakujejo za 27 % manj prisotnih novinarjev. Zagotavljanje takšne povezljivosti je v času svetovne epidemije koronavirusa vse prej kot dobrodošla.  

Arhiv Naročnika

Avtomatsko prevajanje, avtonomna vozila in virtualna realnost 

Na mednarodnem dogodku, ki združuje udeležence iz celotnega sveta, lahko veliko preglavic povzročajo jezikovne ovire. Organizatorji v Tokiu bodo le-te poskušali odpraviti z uvedbo nove sodobne tehnologije prevajanja v realnem času, za uporabo aplikacije pa bo potrebno uporabiti zgolj pameten telefon ali drugo združljivo napravo. V praksi to pomeni, da bo uporabnik izbral ciljni jezik, spregovoril v napravo, ta pa bo vsebino v realnem času tudi prevedla.  

Za lažjo povezljivost med olimpijskimi igrami je v Tokiu načrtovana uporaba 100 avtonomnih taksijev in avtobusov, ki bodo povezovala letališče, olimpijske vasi in druga pomembna prizorišča. S tem pa ne želijo vzpostaviti samo bolj učinkovitega transporta v času iger, ampak postaviti temelje javnega prometa za naslednje generacije ter s tem dolgoročno zmanjšati število prometnih zastojev in smrtnih žrtev na cestah. 

V času boja proti covidu-19 bo pomembno vlogo na igrah odigralo tudi približno 10 robotov, ki bodo posameznike usmerjali po prizoriščih ter opravljali različne naloge – od preverjanja dovolilnic, nošenja težke opreme, in zagotavljanja pomembnih informacij o dogodkih.  

Arhiv Naročnika

Športni navdušenci bodo s pomočjo navidezne resničnosti deležni popolnoma nove navijaške izkušnje – na tekmah, predvsem v odbojki na mivki in atletiki, se bodo lahko virtualno pomešali med športnike ali v jedro samega dogajanja, kljub temu, da bodo dogodek v resnici spremljali z razdalje. Na velikih zaslonih pa bodo gledalci lahko uživali v najvišji, kar 8k ločljivosti. Slednja omogoča 7.680 oz. 16-krat več slikovnih pik od navadnih HD televizij. 

Prednosti sodobnih tehnologij pa ne bodo deležni samo udeleženci. Športniki in trenerji bodo s pomočjo 3DAT programa (ang. 3D Athlete Tracking) lahko pridobivali podatke, ki jih je bilo do sedaj težko ali celo nemogoče dobiti. Natančna analiza okostja in meritve zmogljivosti prek preprostega videa bodo omogočila podrobno analizo človeških zmogljivosti ter posledično bolj varno izvajanje treningov.

Tehnologija pa se na olimpijskih igrah v Tokiu ne bo pokazala kot zmagovalna samo pri organizaciji iger – zmagovalci bodo namreč prejeli medalje iz recikliranih pametnih telefonov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.