Slovenska reprezentanca oseb s Parkinsonovo boleznijo odlično nastopila na svetovnem prvenstvu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
05.11.2022 04:50

Hrvaški Pulj je bil prizorišče svetovnega prvenstva v namiznem tenisu za osebe s Parkinsonovo boleznijo. Slovenci so osvojili štiri odličja; najbolj dejavni pri tem športu so v mariborskem društvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Postavili so kolajne na ogled (od leve): Biserka Muršec, trener Gregor Komac, Marijan Vitanc in Danica Kocbek
Arhiv Društva

Skupno je na tekmovanju nastopilo blizu 200 igralcev in igralk iz 24 držav, dvakrat več kot pred dvema letoma na prvem svetovnem prvenstvu v New Yorku in tudi občutno več kot lani na drugem svetovnem prvenstvu v Berlinu. Slovenijo je v Pulju zastopala ekipa 18 igralk in igralcev in bili so zelo uspešni.

"Vsako leto igra več obolelih, izboljšuje se tudi kakovost njihove igre. Strokovnjaki, ki preučujejo Parkinsonovo bolezen, so ugotovili, da je namizni tenis eden od športov, ki blagodejno vplivajo na možgane, zato ga tudi priporočajo," pravi Mariborčan Vinko Kurent, predsednik mariborske enote slovenskega društva Trepetlika, ki združuje osebe s Parkinsonovo boleznijo, in podpredsednik svetovne skupnosti PingPongParkinson s sedežem v New Yorku.

"Najbolj zagnano delamo v Mariboru, kjer za razvoj namiznega tenisa med našimi člani skrbi nekdanji vrhunski igralec Gregor Komac. Redno trenira do 15 članov, občasno še enkrat toliko. S Komčevo pomočjo smo poživili delo v drugih enotah Trepetlike po Sloveniji, v Ljubljani, Kranju in Novi Gorici, upam, da nam bo to uspelo še na Dolenjskem in v Prekmurju," je dodal Kurent, ki zaradi zdravstvenih težav ni bil v Pulju, kjer je nameraval tudi igrati.

Slovenska odprava se je v Pulju zelo izkazala.
Arhiv Društva

"V različnih kategorijah smo osvojili dve zlati in dve bronasti kolajni. Z zlatima se je ovenčal Marijan Vitanc iz Braslovč, ki pogosto trenira v Mariboru. Zmagal je v posamični konkurenci, nato še v dvojicah s soigralcem z Malte. Dve bronasti kolajni je osvojila Biserka Muršič, v dvojicah je bila njena soigralka Danica Kocbek. Obe sta članici mariborske enote društva Trepetlika," je z zadovoljstvom povedal Gregor Komac. "Kolajne so bile priigrane v zahtevni konkurenci, število držav, kjer ljudje s Parkinsonovo boleznijo organizirano igrajo namizni tenis, se iz leta v leto veča in tudi kakovost igre je na vse višji ravni. Lani v Berlinu smo Slovenci osvojili po eno zlato in srebrno ter dve bronasti, a je bila konkurenca manj zahtevna kot letos," je dodal Kurent.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta