Sodni stolp na Lentu je čudovito prizorišče, a brez klime in zamaka

Simona Kopinšek
02.07.2021 06:06
Mariborska občina na podlagi ugotovljenih pomanjkljivosti ob prireditvah v prenovljenem Sodnem stolpu že pripravlja nekatere izboljšave in ukrepe v sicer omejenem, dopustnem obsegu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi koncerti v prenovljenem Sodnem stolpu so razkrili, da s krožnim balkonom obdano prizorišče v prvem nadstropju zagotavlja odlično akustiko, a ima tudi številne pomanjkljivosti. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Prvi koncerti v prenovljenem Sodnem stolpu so razkrili, da s krožnim balkonom obdano prizorišče v prvem nadstropju zagotavlja odlično akustiko, a ima tudi številne pomanjkljivosti. Brez klime in prezračevanja je bilo spremljanje koncertov v vročih večerih kar neprijetno, neuradno smo izvedeli, da je zadnji naliv celo zalil prizorišče, kjer je položen nov parket. In četudi bi se koncertno dogajanje preselilo v pritličje in bi zgornji prostor namenili razstavam ter izobraževalnim vsebinam, problemi, kot so vlaga, zamakanje v primeru dežja zaradi odprtin pod streho, ​neogrevanje pozimi, poleti pa neprezračevanje in komaj znosna vročina, ostajajo.

Stolp zaščiten kot kulturnozgodovinski objekt

Teobald Pajnik iz projektne pisarne Mestne občine Maribor pojasnjuje, da so pri prenovi in rekonstrukciji objekta ter notranjosti Sodnega stolpa upoštevali kulturnovarstvene smernice in pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine. "Objekt je namreč zaščiten kot kulturnozgodovinski objekt, kjer so zelo omejeni posegi v obnovi. Tako je v pritličnem delu prostor urejen za uprizoritvene dejavnosti (glasbene, gledališke, kabaretne ..., skratka večnamensko) in za ta namen so izvedene potrebne instalacije (za elektriko, klimatizacija ...). V nadstropju, ki je na novo urejeno (v preteklosti tam ni bilo ničesar, ni bilo pohodno, le golobji iztrebki, krama), je bil prostor zasnovan kot galerijski, likovni, razstavni, izobraževalni in tak seveda ni potreboval vse instalacijske opreme. Prav tako so bili onemogočeni posegi v stene objekta, prezračevanje pa je glede na dejstvo, da so lesene strešne rešetke odprte, naravno in ni bila predvidena dodatna klimatizacija," je poudaril Pajnik.

Sodni stolp
Igor Napast
V pritajeno rdeče osvetljenem Sodnem stolpu je navdušila zasedba Oblivion.
Sašo Bizjak

Ko je bila obnova objekta pred zaključkom, so umetniki in organizatorji prireditev prepoznali lepoto in širšo uporabnost prostora, kot je bilo načrtovano in pod pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine dopustno, razlaga Pajnik. "Zato bodo potrebne določene improvizacije. Mestna občina Maribor pa že na osnovi teh pobud pripravlja nekaj izboljšav - v omejenem, dopustnem obsegu - in ukrepov v objektu: zapiranje rešetk z zasteklenimi loputami, mobilne klimatske naprave, dodatne zapore ob vdoru vode v pritličju, dokler ne bo v celoti urejeno odvodnjavanje na Lentu," je napovedal Pajnik.

Navdušeni nad akustiko

Zasedba Oblivion, ki je v Sodnem stolpu nastopila v torek, je bila po koncertu nad prizoriščem navdušena. "Odlično je. Lahko bi bila boljša izolacija, da zunanji trušč avtomobilov ne bi posegal v notranjost stolpa, a mislim, da še nikoli nismo imeli tako dobrega zvoka oziroma ozvočenja. V prenovljenem Sodnem stolpu so odlične možnosti za nastopanje in tako bi moralo biti povsod," je povedal avtor glasbe in kitarist Tomi Štanfl.

"Letos dolgo ni bilo povsem jasno, ali bomo lahko program v Sodnem stolpu izvedli, obnova se je namreč zelo zavlekla. Zato je bilo treba imeti pripravljeno še možnost izvedbe koncertnega programa v Minoritski cerkvi, ki pa se prostorsko precej razlikuje od Sodnega stolpa, predvsem po akustiki. Zaradi tega v Sodnem stolpu gostujoče glasbene zasedbe v veliki večini ne bi mogle nastopiti v Minoritski cerkvi," pa je povedal Gregor Čerič, producent programa v Sodnem stolpu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta