Spori ogrožajo 140-letno tradicijo konjeništva

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
22.05.2020 05:29

Zadnja tri leta so se Športni objekti Maribor in Kasaško društvo Piramida zapletli v nesoglasja, katerih posledica so dolgovi, tožbe, hudi očitki in mrk konjeniškega športa na Hipodromu Kamnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšna bo prihodnost hipodroma v Kamnici?
Sašo Bizjak

Tudi na Hipodromu Kamnica se te dni dogaja bore malo ali skorajda nič. A to ni posledica izrednih razmer zaradi koronavirusa, pač pa je takšno stanje že zadnjih nekaj mesecev. Večina od 42 konjskih boksov je praznih, lokal Poni bar je zaprt, v obori se pasejo le policijski konji in nekaj privatnih. Zaton 140-letne tradicije konjeniškega športa na Hipodromu Kamnica, ki je v lasti Mestne občine Maribor, je v veliki meri posledica nesoglasij med upraviteljem javne športne infrastrukture, Športnimi objekti Maribor (ŠOM), in (bivšim) najemnikom, Kasaškim društvom (KD) Piramida.
​Spori, ki se vlečejo že nekaj let, so se stopnjevali do sodnih postopkov, celo kazenskega. Medtem ko v javnem zavodu pojasnjujejo, da so bili najemno pogodbo z društvom primorani razdreti zaradi neplačevanja najemnin, v društvu vztrajajo, da jih je ŠOM grdo izigral. Vse skupaj pa kaže, da se je na hipodromu vrsto let delalo po domače.

Večina od 42 boksov v Hipodromu Kamnica je praznih, pokažejo Dušan Selinšek, Jasmina Kocjančič in Janja Ivančič.
Igor Napast

Podražitev za 300 odstotkov

Plat zgodbe, ki jo bijejo v društvu, pravi, da ima predsednik društva Dušan Selinšek za neplačane najemnine svoj razlog. "V ŠOM so mu ustno obljubljali, da bodo vlaganja v obnovo velikega jahališča in bifeja, kjer je bila izgrajena tudi terasa, ter nakup sprehajalne naprave - cenilka je ocenila, da je vrednost vsega tega okoli 120.000 evrov - kompenzirali z najemninami. Tega niso storili, ker Selinšek ni želel podpisati aneksa, s katerim je ŠOM najemnino konjskih boksov z 80 evrov dvignil na 250 evrov oziroma za kar 300 odstotkov," je Jasmina Kocjančič, članica društva, v zadnjem času angažirana za poslovno-finančne zadeve, pojasnjevala, da bi bila taka podražitev za lastnike konj nevzdržna. Najem boksa bi - in na koncu tudi je - namreč skupaj z ovsom, senom in žagovino, ki jih je v lastni režiji dobavljal Selinšek, s tedanjih 300 evrov na mesec poskočil na kar 500 evrov plus davki, kar je po besedah sogovornice precej več kot pri konkurenci.

Odnosi naj bi se bili zaostrili potem, ko je ŠOM najemnino dotrajanih boksov z 80 evrov dvignil na 250, kar je vključno z ovsom, žagovino in senom za najemnike pomenilo nevzdržno ceno 500 evrov plus davki.
Igor Napast

Gostinskega lokala ne želijo vrniti

Zaradi visokega dolga je ŠOM najemno pogodbo, s katero je društvu oddajal bokse, kasaško stezo in jahališče, odpovedal že pred dvema letoma, pri čemer je moral tudi izpraznitev objekta uveljavljati s tožbo. Ker pa je sodišče izrecno odredilo le izpraznitev boksov, je društvo storilo le to, posest jahališča in kasaške steze pa si še vedno prisvaja. Tako na ŠOM kot tudi na mariborski občini trdijo, da je to nedopustno.
"KD Piramida je bila pogodba zaradi neplačevanja pogodbenih obveznosti odpovedana tako, da ni ničesar v njihovi posesti. Posest, ki jo trenutno izvajajo nad objekti ŠOM, je vršena povsem nezakonito in v nasprotju z odločitvami sodišč," poudarja Mežnar in izpostavi, da imajo v rokah tudi pravnomočno sodbo za izpraznitev tamkajšnjega gostinskega lokala, a da jim kljub temu društvo teh prostorov ne želi vrniti. V KD Piramida odgovarjajo, da bo tako, dokler jim ne bodo priznali vlaganj v objekt.

Osem policijskih in okoli deset zasebnih konj so edini preostali stanovalci hipodroma. V ozadju sprehajalna naprava, ki naj bi jo Športni objekti Maribor brez soglasij neupravičeno zaračunavali tretjim strankam.
Igor Napast

Selinšek: ŠOM zaračunava tujo lastnino

Na vprašanje, zakaj so ceno najema boksov naenkrat povečali za 300 odstotkov, Mežnar odgovarja le, da "smo naredili kalkulacije in skladno s tem podražitve". Je pa nenavadno vsaj to, da je sprehajalno napravo za konje zaračunaval ŠOM, čeprav je sprehajalnik v lasti Selinškove žene in v posestvu društva. "ŠOM sprehajalno napravo veselo zaračunava policiji od leta 2016, Jahalnemu klubu Maribor (gre za društvo, ki je imelo za uporabo hipodroma s ŠOM prav tako sklenjeno pogodbo, op. p.) pa od leta 2015, in to brez vsakega soglasja," trdi Selinšek.
​Predsednik KD Piramida je jezen, ker da je MOM v pozivu, s katerim je konec lanskega leta iskala javno-zasebno partnerstvo za revitalizacijo hipodroma, sprehajalno napravo prikazovala kot svojo last. Mežnar zatrjuje, da jim je društvo v času pozitivnih odnosov uporabo sprehajalne naprave za druge stranke izrecno dovolilo. "Trenutno zadevo tudi pravno urejamo," pravi Mežnar, Kocjančičeva pa, da to ne drži.

Slaba energija, zamere in nesodelovanje

"Selinšek je v zadnjih dveh letih marsikaj svojega prodal in vložil v hipodrom ter delal sebi v škodo. Škoda je tudi, da se s Hipodromom Kamnica dogaja, kar se dogaja, ker tu je toliko slabe energije, zamer in nesodelovanja s strani ŠOM, da se mi zdi resnično smešno," je še povedala Kocjančičeva. Po njenih besedah se je v obdobju, ko je nekaj lastnikov konj od KD Piramida prestopilo k ŠOM, dogajalo, da so ti javnemu zavodu plačevali za najem boksov, za dobavo sena, ovsa in žagovine, ki jih je zagotavljal Selinšek, pa nič. "Ko je prišlo do terjatev, so se določeni obrnili na ŠOM, ki se je razburil na nas, s kakšno pravico jih sploh terjamo," je zmedo iz preteklosti, ki naj bi šla na škodo društva, popisala Kocjančičeva.
V KD Piramida zatrjujejo, da ŠOM kljub neštetim pozivom in prošnjam ni bil pripravljen na kakršenkoli pogovor niti se na njihove dopise ni odzivala mariborska občina. "Dejstvo je, da je ŠOM več dolžan Selinšku kot obratno. Če bi pristopili k pogovorom, bi si lahko dali roke in šli naprej," je prepričana Kocjančičeva. Selinšek pa meni, da društvo plačuje ceno internih trenj v Športnih objektih in njegovih finančnih težav. Mežnar na vse skupaj odgovarja le z besedami: "Takšne informacije so netočne. Največji problem je dolg KD Piramida do ŠOM, zaradi česar je prišlo tudi do deložacije konj KD Piramida iz boksov."
Zgodbi je bilo sicer nemogoče priti do dna, saj so izjave ene in druge strani nasprotujoče, pri čemer nam je društvo predložilo le delno dokumentacijo, Mežnar, ki je z nami komuniciral pisno, pa svojih izjav ni bil pripravljen podkrepiti z nobenim papirjem. Tik pred uvedbo ukrepov zaradi epidemije koronavirusa sta obe strani vendarle sedli za skupno mizo in skušali najti sprejemljiv dogovor in v bolj spravljivem duhu naj bi pogovore nadaljevali ravno v teh dneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta