Štajersko testo za pico je zeleno

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
23.03.2019 05:28

Po več letih dela v gostinstvu je Bojan Mendek začel eksperimentirati. Testu za pico je dodal bučno olje in semena ter svoj izdelek tudi zaščitil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakaj bi bili samo Italijani znani po pici, se je spraševal Bojan Mendek, in začel eksperimentirati.
Sašo Bizjak

Pica in bučno olje imata več skupnega, kot bi sprva pomislili. Pice sicer izhajajo že iz časa Etruščanov, ko so na vročem kamnu pekli testo. Jed je leta 1750 postala še veliko boljša in obogatena, ko naj bi spekli prvo pico, obloženo s paradižnikovo omako. To so bili prvi zametki pic, kot jih poznamo danes. Istega leta so zabeležili tudi izdelavo prvega bučnega olja na Štajerskem, natančneje v Framu. Oboje je združil Bojan Mendek, doma iz Jakobskega Dola, ki je svojo zamisel in "izum" patentiral in zaščitil pod blagovno znamko Green Pizza.

Zelena pica ima nekoliko drugačen okus. Kuhar ima že nove ideje in sicer je zasnoval tudi štajerski burger
Bojan Mendek

Zeleno zlato

Kot otrok je počitnice preživljal pri starih starših in jim pomagal pri izdelavi bučnega olja. Spominja se, da je bil to velik dogodek v družini, saj je bilo bučno olje zelo dragoceno, ne le zaradi financ, ampak tudi zaradi koristnih snovi, ki jih vsebuje. "Z njim smo zelo pazljivo ravnali. Babica ga je velikokrat poimenovala tudi zeleno zlato," razlaga. A svojo poklicno pot je videl v gostinstvu, zato je končal srednjo šolo za gostinstvo in turizem, po tem pa kar nekaj let delal v takrat znani mariborski piceriji Romantika. Čez leta ga je pot pripeljala nazaj na kmetijo v Jakobski Dol, saj jo je prevzel od starih staršev. Toda ni se izšlo, da bi živel samo od kmetijstva, pojasnjuje, zato se je vrnil v gostinstvo. V mariborskem Planetu Tuš, ki se je takrat odpiral, je postal vodja picerije in tam preživel veliko lepih let, pojasni. Potem pa je tudi njega, kakor številne delavce v gostinstvu, pot odnesla čez mejo, v Avstrijo. Zaposlil se je v slaščičarni in italijanski restavraciji Koppitz, ki ima 100-letno tradicijo.
Novo okolje je v njem prebudilo tudi radovednost, saj se, kot je pojasnil, trendi na področju pic v zadnjih letih spreminjajo. "Tudi sam sem želel biti inovativen in tako sem navadno olje, ki je del testa za pico, zamenjal z bučnim, ki je kulinarična posebnost Slovenije, še posebej Štajerske in Prekmurja, tudi dela Avstrije. Pravi recept sem iskal in poskušal veliko časa. Kombiniral sem različne količine in vrste olj ter na podlagi izkušenj razvil edinstveni recept." Ker podatka, da je kaj takšnega že kdo naredil, na spletu ni našel, in ker so bili vsi, ki so testo pokusili, navdušeni, se je odločil, da bo to patentiral.

Sašo Bizjak

Korak za korakom

Po "green pizzi" ima že nove ideje- pravi štajerski burger 
Bojan Mendek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta