Stara trta na Lentu obrezana

Jana Juvan Jana Juvan
19.03.2022 16:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestni viničar Stane Kocutar
Andrej Petelinsek

Mestni viničar Stane Kocutar je danes tradicionalno opravil rez Stare trte, ki naznanja pričetek sezonskih opravil v vinogradih. "V vsaki kapljici vina je vinarjeva trda roka, njegovo srce in duša. Vino se rodi v vinogradu, ne v kleti," je poudarila nova slovenska vinska kraljica, ki je letos prvič iz Maribora - minuli teden so okronali mlado vinogradnico Ano Protner

Slovenska vinska kraljica Ana Protnar in mariborska vinska kraljica Neža Jarc
Andrej Petelinsek

Gospodar Stare trte, župan Maribora Saša Arsenovič, je v svojem govoru poudaril, da je sporočilo trte povezovanje mesta s podeželjem, v aktualni situaciji pa tudi simbol ohranjanja kmetijstva, lokalno pridelane hrane in vina. "Stara trta je tudi pripovedovalka, ki svoje najstarejše zgodbe nosi tudi v svet," je še dejal in povedal, da gredo cepiči Stare trte letos v Skopjue Banjaluko in na Malto.

Ob rezu Stare trte, ki je letos potekal že 43-tič, namreč tradicionalno poklanjajo cepiče tako domačim kot tujim občinam. Med slovenskimi dobitniki, ki so letos prejeli potomko najstarejše trte na svetu, so občine Braslovče, Gorje, Vojnik in Hiša Krasna na Krasu.

V današnjem sončnem dopoldnevu na Lentu je bilo čutiti tudi že vročico prihajajočih parlamentarnih volitev, saj je med množico, ki je po dveh letih okrnjenih javnih dogodkov navdušeno prišla na rez trte, bilo videti tudi kar nekaj slovenskih politikov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta