Študent, ki je pometel s konkurenco: Doma ima šest električnih koles

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
29.09.2019 05:48

Mariborski študent pometel s konkurenco na osmem preizkusu električnih koles.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Frangež je premagal konkurenco v A-kategoriji.
Peter Kitak

Prejšnji teden so dijaki in študenti v Mariboru znova tekmovali z električnimi kolesi. V vseh izzivih kategorije A je s konkurenco pometel Jernej Frangež, študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri), ki ima tako s tem tekmovanjem kakor z izdelovanjem električnih koles že veliko izkušenj. Poleg ekip posameznih ustanov je bilo letos prijavljenih tudi nekaj samostojnih projektov mešanih skupin dijakov in študentov. Kolesa so začeli izdelovati ob prijavi, prejšnji torek, 17. septembra, pa so jih v Mariboru testirali. V cestni A-kategoriji so finančna sredstva za izdelavo kolesa omejena, prav tako moč motorja. B-kategorija je odprta. Ekipe pa so se pomerile v treh disciplinah: v premagovanju naklona na cesti Za tremi ribniki, v premagovanju razdalje na Hipodromu Kamnica in v spretnostni vožnji po poligonu na Trgu svobode. Ob tem se je ocenjevala še izvirna tehnična rešitev.

Ekipa Podgurja z vodjo tekmovanja dr. Klemnom Deželakom (FERI)
Peter Kitak

Sam svoj mojster

"Z električnimi kolesi se ukvarjam že pet let. Začelo se je v srednji šoli, kjer smo izdelali kolo ravno za to tekmovanje električnih koles. Takrat smo kupili vse komponente in jih samo zmontirali. Opazil sem stvari, ki bi se lahko izboljšale," Frangež razlaga o ključu do svojega uspeha. Sedaj si sam zamisli baterijski paket, ki ustreza potrebam posameznega kolesa, ga izdela, spremeni nastavitve sistemov ter tako izdela svoje komponente. Doma ima šest električnih koles, narejenih za različne namene in z različnimi pogoni.

Na hipodromu Kamnica so se pomerili v premagovanju razdalje
Peter Kitak

Prišli, tekmovali, zmagali

Člani ekipe Podgurje iz okolice Novega mesta so za tekmovanje izvedeli na spletu. "Kolo smo začeli izdelovati pred približno enim letom. Ne toliko zaradi tekmovanja, ampak kot hobi. Počasi smo ga izpopolnjevali in razvijali, same priprave na tekmovanje pa so bile dokaj kratke, saj smo morali prilagoditi le malenkosti," razlagajo. Maj in Gal zastopata že tretjo generacijo (bodočih) elektroinženirjev v družini, Romana se je ekipi pridružila pri zadnjem projektu. Večino potrebnega znanja so izbrskali na spletu. Priznajo, da so kljub močni konkurenci zmago na tiho pričakovali, saj so vedeli, da sta jim naklonjeni dve disciplini od štirih. Prav tako so večino komponent v kolesu razvili sami, kar jim je dalo prednost v disciplini inovativnosti.

Pri treh ribnikih so preizkusili kolesa pri vzponu
Peter Kitak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta