Študij farmacije v Mariboru najprej jeseni 2025. Zakaj bo poseben?

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
29.02.2024 18:00

Na Medicinski fakulteti UM računajo, da bodo v četrtem poskusu akreditirali študij farmacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi študijski program bo še povečal prostorsko stisko medicinske fakultete, ki čaka, da njene gradbene projekte odobri država. 
Petra Lesjak Tušek

Vloga za akreditacijo interdisciplinarnega enovitega magistrskega študija farmacije je dobila zeleno luč na vseh organih Univerze v Mariboru in bo v nadaljnjo obravnavo poslana Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu. Gre že za četrti poskus akreditacije mariborskega programa farmacije, ki ga z združenimi močmi načrtujeta Medicinska fakulteta in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. Prvič in drugič ni uspelo zaradi kadrovskih preprek, tretjič je mariborska univerza vlogo umaknila sama.

Iztok Takač, dekan Medicinske fakultete, pravi, da so zdaj pridobili več docentov in profesorjev farmacije, ki bodo izvajali pouk.
Andrej Petelinšek

Zdaj so po besedah Iztoka Takača, dekana Medicinske fakultete, vendarle pridobili več docentov in profesorjev farmacije, ki bodo izvajali pouk. In sicer iz Gradca, republik bivše skupne države pa tudi z ljubljanske Fakultete za farmacijo, ki mariborskim kolegom sprva ni želela pomagati, sedaj pa je deloma sprostila blokado svojih kadrov. "Lekarniška zbornica Slovenije je dala vedeti, da je v Sloveniji premalo farmacevtov in da bo ob teh trendih treba zapirati lekarne," je o možnih razlogih za preobrat v Ljubljani razmišljal Takač in izpostavil, da bo tako pisana, mednarodna kadrovska zasedba dodana vrednost študija.

Ta bo poseben tudi zato, ker bo ob industrijskem delu programa dajal nekoliko več poudarka klinični farmaciji in ker bo potekal na dveh fakultetah, torej tudi na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki ima na svojem področju vrhunsko opremo. Tam bodo po besedah sogovornika predavanja, laboratorijske vaje in raziskovano delo s področja kemije. "To nam je v korist, ker je Medicinska fakulteta prenatrpana s študenti in njene  kapacitete presegamo že za 70 odstotkov," je povedal Takač. Zaradi prostorske stiske sprva načrtujejo vpis le 30 študentov, nato pa računajo na pomoč države pri gradnji nove stavbe. Projekt na ministrstvu za visoko šolstvo na odobritev finančnih sredstev čaka že od leta 2022, pri čemer o lokaciji gradnje še ni dokončno odločeno.

Del študija se bo izvajal v prostorih Tehniških fakultet oziroma na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki prav tako čaka na prenovo in dograditev.
Igor Napast

"Prepričani smo, da bo nacionalna agencija za kakovost upoštevala naše dopolnitve in da bo odločitev pozitivna," še pravi Takač. Nato bo treba zagotoviti še financiranje študija. Prve študente bi, če bo šlo vse gladko, lahko vpisali najprej v študijskem letu 2025/26, vendar se lahko to konkretno zamakne. Dentalna medicina je namreč po akreditaciji na odobritev državnega financiranja čakala dve leti.

"Vzpostavitev študijskega programa farmacija na Univerzi v Mariboru podpira tudi farmacevtsko podjetje Lek, d.d., ki je v Lendavi vzpostavilo nov visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil," so povedali na Univerzi v Mariboru. Dodajajo, da bodo z vzpostavitvijo omenjenega študija pripomogli tudi k zadržanju mladih in visoko izobraženih kadrov v vzhodni kohezijski regiji, kjer se kaže pomanjkanje delovne sile s področja farmacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta