Tudi aktiv ravnateljev srednjih šol in dijaških domov Podravja v bran in podporo dijakom

Barbara Bradač
09.03.2021 08:00
V aktivu pozivajo ministrstvo za izobraževanje k boljši komunikacijij z dijakinjami in dijaki ter opozarjajo na nesorazmerno sankcioniranje dijakinj in dijakov, ki so po tem, ko jih na ministrstvu niso uslišali v prošnji za sestanek, z enodnevnim odklopom od šolanja na daljavo in nekateri s protestom na ulici se borili za pravico do kvalitetnega izobraževanja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so nekatere udeležence, tiste, ki so nosili transparente ali imeli govore, na kraju dogodka popisali. Ker so, tako policija, s svojim ravnanjem kršili zakon o nalezljivih boleznih, ki govori (tudi) o prepovedi zbiranja na javnih krajih.
Sašo Bizjak

Polnoletni dijaki, ki so pred mesecem dni na protestu na Trgu svobode v Mariboru zahtevali izobraževanje v šoli so prejeli globe, mladoletni pa pozive na sodišče. Vse več institucij in posameznikov obsoja kaznovanje dijakov. Pristojne pozivajo, naj postopke zoper dijake opustijo. Na včerajšnji seji sestanka aktiva ravnateljic in ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov Podravja so ravnatelji sprejeli sklep, ki so ga posredovali ministrici za izobraževanje Simoni Kustec

"V aktivu ravnateljic in ravnateljev srednjih šol ter dijaških domov Podravja podpiramo svobodo izražanja dijaškega mnenja in pričakujemo ustrezno konstruktivno komunikacijo z dijakinjami in dijaki ter opozarjamo na nesorazmerno sankcioniranje dijakinj in dijakov na protestih 9. februarja 2021 v Mariboru. Hkrati bi poudarili, da si tudi mi želimo vrnitev k pouku v šolo v celoti po modelu B ali A, v skladu z epidemiološko situacijo in ob upoštevanju potrebnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe," so v aktivu zapisali v skupni izjavi, ki jo je posredoval Herman Pušnik, vodja aktiva ravnateljev srednjih šol in dijaških domov Podravja in ravnatelj Prve gimnazije Maribor. 

Dijaki so se 9. februarja na Trgu svobode v Mariboru udeležili protestnega shoda in se zavzemali za izobraževanje v šoli. 
Sašo Bizjak

Že pred tem je dijake podprl učiteljski zbor II. gimnazije Maribor. V bran dijakom so stopili tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), ustanovitelj in predsednik društva UP-ornik in profesor Boris Krabonja pa ravnateljica III. gimnazije Maribor Marija Lešer. V minulih dneh je željo po zaustavitvi postopka izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor, dijake pa sta med drugim javno podprla mariborski župan Saša Arsenovič in Dijaška organizacija Slovenije. ​Enotni so v misli, da naj se postopki proti mariborskim dijakom opustijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta