UKC Maribor: Bolnike s covidom-19 bodo premeščali

Andreja Kutin Lednik
18.03.2021 13:20
Po krčenju covid oddelkov UKC čaka nadomeščanje izpadlih programov; gre za nekaj tisoč operacij in nekaj 10.000 akutnih bolnišničnih obravnav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
UKC Maribor je med najbolj obremenjenimi covid bolnišnicami. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Epidemija še nikakor ni končana, pravi Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor. Če je bilo v prvem valu hospitaliziranih 107 pacientov, je bila v drugem valu številka 24-krat večja - 2400 bolnikov: "To je za naš klinični center enormno število, sploh, ker se je sprva zelo hitro večalo. Sedaj število bolnikov znova narašča. V najhujšem času je bilo hospitaliziranih skupno 240 ljudi. Potem ko je bilo pred tremi tedni število hospitaliziranih 90, je danes 120, od tega jih je 24 v intenzivni terapiji." Zmanjšalo se je število hospitalizacij starostnikov iz domov za ostarele, največ hospitaliziranih je iz aktivne populacije med 40 in 60 let, zmanjšala pa se je tudi umrljivost.

Premeščanje zaradi sproščanja

Kljub temu v UKC sproščajo kapacitete z zapiranjem covid oddelkov. Najprej so zaprli covid oddelek na Pohorju, kjer sedaj teče rehabilitacija postcovidnih bolnikov. Prav tako so zaprli stavbo infekcijskega oddelka, kjer načrtujejo vzpostavitev oddelka za infekcijske bolezni za necovid bolnike. Zaprli so tudi eno od intenzivnih enot, kar pomeni, da je kapaciteta covid oddelkov za polovico manjša. "Še zmeraj smo izjemno obremenjeni. Ta teden je bil sestanek z novim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Francem Vindišarjem, ki je pripravil natančno analizo obremenitve posameznih covid bolnišnic. Bilo je nedvoumno ugotovljeno, da so kapacitete v vzhodnem delu Slovenije bistveno bolj obremenjene kot v zahodnem. Še posebej UKC Maribor. Zato je bil napravljen akcijski načrt za izboljšanje situacije," pravi Vogrin. V praksi to pomeni premeščanje bolnikov na Golnik in v slovenjgraško bolnišnico. Premeščali bodo tako akutne covid bolnike kot tiste, ki se zdravijo v intenzivni terapiji.

Tako bo breme epidemije bolj pravično razporejeno, pravi Vogrin, ki dodaja, da ne bodo nikogar premeščali proti njegovi volji, "ne predvidevamo dramatičnih akcij", pravi Vogrin, v druge bolnišnice bodo nameščali predvsem bolnike, ki bodo prišli na novo.

 

Nadomeščanje izpada

"Bistveno je, da čim prej zapremo še eno intenzivno enoto za covid bolnike. Največja stiska nastaja v kirurški stolpnici, zaradi zasedenosti intenzivnih enot s covid pacienti je oviran kirurški program, kjer gre za težke paciente. Čim prej želimo sprostiti kapacitete klinike za ginekologijo, kjer so tri operacijske dvorane, ki sedaj niso funkcionalne, saj dve nadstropji zasedajo covid enote. Več kot 100 zaposlenih še vedno dela na covid deloviščih. Trenutno delujemo na 85 odstotkih zmogljivosti, kar bi lahko bistveno povečali, na do 95 odstotkov. A čaka nas še nadomeščanje izpadlih programov, gre za nekaj tisoč operacij in nekaj 10.000 akutnih bolnišničnih obravnav. Te številke so velike in te zaostanke želimo nadoknaditi," popisuje Vogrin.

Na vprašanje, ali so že znani izsledki preiskave v primeru kirurga, ki je v UKC delal okužen z južnoafriško različico covida, Vogrin pravi, da izsledkov še ni, da pa je potrebno najprej "umiriti žogo" in šele nato soditi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta