UKC Maribor: Na Slivniškem Pohorju bi uredili negovalno bolnišnico

Andreja Kutin Andreja Kutin
24.09.2020 17:03

UKC Maribor ob polletju z 1,7 milijona evrov izgube. Računajo, da bo izguba zaradi epidemije povrnjena, hkrati načrtujejo številne investicije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selitev oddelka za pljučne bolezni iz dotrajanih objektov na Slivniškem Pohorju v matično enoto v središču Maribora je ocenjena na 3,5 milijona evrov.
Sašo Bizjak

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je v prvi polovici letošnjega leta zabeležil 1,7 milijona evrov izgube, kar je po navedbah uprave predvsem posledica soočanja z novim koronavirusom. "Velik delež te izgube gre na račun vsega, kar je bilo treba postoriti v času razglašene epidemije in kasneje, ko je bilo treba nakupiti zaščitno opremo in dodatne aparature," je razložil direktor UKC Vojko Flis.

Seja sveta zavoda je potekala za zaprtimi vrati.
UKC Maribor

Te stroške so prijavili evropskemu solidarnostnemu skladu in pričakujejo, da bodo, če bodo dobili denar vrnjen ob koncu leta, kljub vsem težavam poslovali s pozitivno ničlo. "S takim rezultatom smo glede na dogajanje v Sloveniji, ko število bolnikov s covidom narašča, lahko zadovoljni," pravi Flis. Lani je UKC Maribor zaključil leto z dobičkom v višini 588.300 evrov, kar pomeni, da je prvič po letu 2015 posloval pozitivno.

Gradnja infekcijskega oddelka in selitev pljučnega

Na seji sveta zavoda UKC so bile potrjene pomembne investicije, največja je gradnja nadomestne stavbe novega infekcijskega oddelka. Infekcijska klinika, kjer na neustreznost prostorov opozarjajo že dolgo, a je nujnost investicije dokazala šele epidemija, sodi med največje investicije v ustanovi. Iz dokumenta investicijskega programa izhaja, da gre za več kot 50 milijonov evrov vreden projekt, ki je zapisan na seznamu evropske pomoči po pandemiji.

Člani sveta zavoda so potrdili tudi investicijsko dokumentacijo za selitev oddelka za pljučne bolezni s Slivniškega Pohorja. V UKC želijo "izločiti tveganja, da bi zaradi izpadov dotrajane medicinske in tudi nemedicinske opreme prišlo do motenj v zdravstvenem procesu, izboljšati kakovost in učinkovitost zdravstvenih storitev ter izkoristiti številne druge sinergijske učinke selitve in spremembe v organizaciji dela združenega oddelka na eni lokaciji", navajajo v dokumentu. Vrednost investicije je 3,5 milijona evrov, investicijo bi deloma kril UKC sam, deloma pa ministrstvo za zdravje.

Eno najbolj turbulentnih obdobij

Potrjena je bila dokumentacija za obnovo sedanjega pljučnega oddelka, kjer bo po izselitvi negovalna bolnišnica, ki je po besedah Vojka Flisa nujno potrebna za zdravljenje bolnikov v regiji. Po trenutnih ocenah bi to stalo 10,3 milijona evrov. "Večkrat potrebuje bolnik pred vrnitvijo v ustrezno domače okolje ali zavod še podaljšano bolnišnično zdravljenje, fizioterapijo in rehabilitacijo, saj bi sicer prezgodnji odpust lahko povzročil pomembno poslabšanje bolezni. Povprečno traja tako zdravljenje 32 dni - v izjemnih primerih tudi nad 45 dni, pomeni pa pomembno izboljšanje kliničnega stanja bolnika. Leta 2018 je bilo v UKC Maribor takšnih pacientov 107, leta 2019 pa 123," utemeljujejo v UKC.

Jože Šabeder, predsednik sveta zavoda UKC Maribor, je po seji dejal, da ustanova prestaja eno najbolj turbulentnih obdobij v zgodovini, ter se zahvalil vodstvu in članom kolektiva. V UKC se ob tem zahvaljujejo podjetju BTC in Kazahstansko-slovenskemu poslovnemu klubu, od njiju so prejeli donacijo medicinske opreme, in sicer dezinfekcijsko komoro v vrednosti 10.455 evrov. Ta se uporablja za dekontaminacijo in dezinfekcijo oseb in predmetov ter je bila ta teden nameščena ob vstopu v urgentni center.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta