UKC Maribor: Zakaj na urgenci v torek niso sprejemali reševalnih vozil?

Jana Juvan Jana Juvan
10.05.2023 14:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na mariborski urgenci je bila včeraj popoldan takšna gneča, da so v nekem trenutku začeli odslavljati rešilna vozila, ki bi k njim morala pripeljati bolnike. "Pljusknilo je preko. Po drugi uri popoldan mi je nadzorni zdravnik sporočil, da so vsa fizična mesta zasedena. Torej vsa mesta v opazovalnici in pregledovalnicah, polna je bila tudi čakalnica. V tistem trenutku ni bilo možno sprejeti nobenega pacienta več. Zato je poklical dispečerski center, da naj bolnike, ki bi jih vozili v urgentni center in so toliko stabilni, da je to varno, preusmerijo v druge urgentne center," pojasnjuje predstojnik mariborske urgence dr. Gregor Prosen.

In to v 'mirnih časih' ... 

Pove, da se je to zgodilo prvič. "V času covida smo opozarjali, da nam grozi 'Bergamo', ampak zdaj, v 'mirnih časih', je bilo prvič." Prosen pojasnjuje, da je to stanje trajalo le kakšno uro - med tretjo in četrto uro popoldan. Po naših neuradnih podatkih v tem času dispečerji niso rabili nobenega reševalnega vozila preusmeriti drugam. "Takoj ko se je situacija sprostila, smo to preklicali. Kolikor mi je znano, ni bilo tudi nobene klinične posledice," poudari. Na urgenci je 34 postelj, namenjenih temu, da bolniki čakajo na pregled pri specialistih oziroma na sprejem v bolnišnico.

dr Gregor Prosen, predstojnik urgentnega centra UKC Maribor
Igor Napast

Gre za posledico razmer v urgentni medicini, spomni Prosen, ki na težave na tem področju opozarja že leta - od pomanjkanja osebnih zdravnikov in posledično nedostopnosti do oskrbe na primarnem nivoju, do povečanega števila napotovanja bolnikov na sekundar ter velikega navala bolnikov na urgence. "Prišlo je do nesrečne konstalacije, ko je v nekem trenutku ogromno ljudi čakalo na hospitalizacijo. Kolegi na interni kliniki so se seveda trudili, da so zadeve poskušali čim prej rešiti, ampak tudi tam pokajo po šivih. Pa zdaj niti ni več epidemije covida-19, sezona gripe, RSV-ja ... Meseca maja skoraj ne bi smelo biti takšne situacije. Saj ni bilo nobenega izrednega dogodka, 'masovke'. Bil je preprost delovni dan, ampak tudi ob občiajnih dnevih mi preprosto povedano plavamo le tik nad gladino," pravi Prosen.

Polovica takšnih, ki niso življenjsko ogroženih

O tem bo poročal tudi strokovni direktorici in ministru za zdravje. Predstojnik se boji, da se bo to dogajalo vse pogosteje. Pove, da je bilo tudi včeraj med bolniki okoli polovica takšnih, ki niso bili življenjsko ogroženi in obravnava v urgentnem centru za njih ni bila nujna. 

Andrej Petelinšek

  

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta