UKC Maribor: Zaradi covida-19 odpadlo 77.000 pregledov in posegov

Jana Juvan
05.07.2021 17:15
Če ne bo napovedanega četrtega vala novega koronavirusa, bodo čakalne dobe začeli krajšati jeseni; od srede cepljenje tudi v UKC.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleti bodo poskušali kader nekoliko odpočiti z dopusti, septembra pa se bodo aktivno lotili skrajševanja čakalnih dob. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Situacija je daleč najboljša v zadnjih mesecih. Danes je v UKC Maribor deset covid pacientov, pet na intenzivni terapiji in pet na akutnem oddelku. Vsi so na eni lokaciji, to je na oddelku za nevrokirurgijo," je na tiskovni konferenci o stanju v bolnišnici povedal strokovni direktor dr. Matjaž Vogrin. To, da so vsi bolniki s covidom na enem mestu, je pomembno, ker za njihovo oskrbo potrebujejo najmanjše možno število zaposlenih, kar pa je še zmeraj ekipa 43 medicinskih sester in šestih zdravnikov. Tako 49 zdravstvenih delavcev še vedno manjka na svojih matičnih lokacijah in je delo v ustanovi še vedno okrnjeno, so pa že na 98 odstotkih zmogljivosti kot pred epidemijo, pravi Vogrin.

Na najslabšem infekcijski oddelek

Želijo zmanjšati zaostanke, ki so se v tem času nakopičili. Kar 70.000 ambulantnih pregledov in 7000 bolnišničnih obravnav je namreč v UKC Maribor odpadlo zaradi covida-19. Zaostanki so nastali na vseh oddelkih razen pri urgentnih in onkoloških pacientih. Na najslabšem je bil v epidemiji infekcijski oddelek, oktobra lani je bil namreč čez noč tako rekoč ukinjen, je povedal strokovni direktor. Pacienti, ki so se zdravili tam, so morali poiskati pomoč na drugih oddelkih, najpogosteje na kliniki za interno medicino. "Tu je velik manko, ti pacienti so bili relativno zelo prikrajšani," prizna Vogrin. "Prav tako tisti, katerih zdravljenje ni bilo nujno, kot je ortopedija, tam je bila redukcija kar 50-odstotna. Pa tudi na travmatologiji, dermatologiji in drugih, kjer zdravljenje ni akutno. Ampak v enem letu se lahko zdravstveno stanje tudi pri teh pacientih zelo poslabša in so lahko rezultati bistveno slabši," doda Vogrin.

Matjaž Vogrin: "Pospešili bomo kampanjo, da se cepi še več zaposlenih, s čimer zaščitijo sebe, svojce in paciente."
Igor Napast

Na ravni bolnišnice so opravili 82 odstotkov vsega programa. Ta manko ​bodo skušali odpraviti v enem letu, če ne bo sicer napovedanega četrtega vala novega koronavirusa. Poleti bodo poskušali kader "nekoliko odpočiti z dopusti, septembra pa se bomo aktivno lotili skrajševanja čakalnih dob," obljubi Vogrin.

Testi ostajajo, obiskov ni

Obiski v bolnišnici kljub boljši koronavirusni sliki še vedno ne bodo mogoči. "Čakamo na navodila ministrstva, želimo biti previdni," pravi Vogrin. Še vedno tudi velja, da mora vsak opraviti PCR- test v 48 urah pred pregledom ali posegom, ne glede na morebitno cepljenost. Če gre za akutni sprejem, bolnika testirajo v bolnišnici. Pri urgentnem reševanju pa zaposleni uporabljajo vso potrebno zaščitno opremo, da se okužba ne bi širila. To se več ne dogaja, med zaposlenimi ne beležijo več nobene okužbe. Potem ko če je bilo v najhujši krizi na dan odsotnih tudi sto zaposlenih, teh izpadov torej več ni.

UKC Maribor
Andrej Petelinšek

Nekaj je k temu doprinesla tudi precepljenost zaposlenih - cepljenih jih je 60 odstotkov. Med zdravniki je cepljenih 91 odstotkov, med diplomiranimi medicinskimi sestrami 64 odstotkov, med srednjimi medicinskimi sestrami 42 odstotkov. "Pospešili bomo kampanjo, da se cepi še več zaposlenih, s čimer zaščitijo sebe, svojce in paciente. Zelo se bojimo četrtega vala. Pri tej precepljenosti bo gotovo sledil, zato vsem polagam na srce, naj se cepijo," poziva Vogrin.

UKC Maribor
Andrej Petelinšek

Cepljenje odslej tudi v UKC

V UKC Maribor bodo od srede omogočali cepljenje tudi za vse, ki prihajajo v bolnišnico ali so že hospitalizirani. Nanj se ne bo treba naročati, izbirati pa bo mogoče med cepivoma proizvajalcev Pfizer in Johnson&Johnson. Vsakega izmed okoli tisoč ljudi, ki dnevno pridejo v UKC, bodo torej povabili k cepljenju, tam se bo lahko cepil tudi kdorkoli drug, ki bi to želel. Cepljenje bo potekalo med 9. in 15. uro v montažnem prostoru ob infekcijski stavbi, kjer so že cepili tudi zaposlene.

Medtem se v UKC že pripravljajo na morebitni četrti val, za zdaj z analizo dela v prvem, drugem in tretjem valu. Zaključiti jo nameravajo do konca tega tedna, nato pa nadaljevati dodatno izobraževanje kadra, ustrezno distribucijo kadra in klinične poti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta