Upravni odbor Univerze v Mariboru: Janševa vlada znova imenovala Ivana Rozmana

Jasmina Cehnar
21.01.2021 16:40
Volitve v upravni odbor mariborske univerze bodo 25. februarja, svoje tri predstavnike je vlada že imenovala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečanje Janeza Janše in Ivana Rozmana februarja 2008, ko je bil prvi predsednik vlade, drugi pa rektor mariborske univerze Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Ker se upravnemu odboru Univerze v Mariboru (UM) v kratkem izteče mandat, je vlada včeraj že imenovala svoje tri predstavnike, ki bodo naslednja štiri leta zastopali interese države. Vsa imena so iz krogov blizu vladajočih SDS in SMC. Vlada Janeza Janše je namreč v upravni odbor imenovala Ivana Rozmana, bivšega rektorja UM, ki je omogočil ustanovitev tako imenovane univerzitetne hobotnice, spleta uni podjetij, ki so ustvarila milijonske izgube. Rozman bo tako o finančnih zadevah univerze odločal že drugi mandat. V upravni odbor je bil namreč napoten že leta 2013, prav tako s strani tedanje Janševe vlade. Poleg Rozmana sta bili imenovani še Natalia Kaloh Vid, profesorica s Filozofske fakultete UM, sicer žena mariborskega poslanca SDS Dejana Kaloha, in Ivana Grgić, sekretarka poslanske skupine SMC.

Ivan Rozman
Igor Napast

Poleg treh predstavnikov ustanovitelja sedijo v devetčlanskem upravnem odboru še štirje voljeni predstavniki univerze, voljeni predstavnik študentov in še predstavnik delodajalcev, ki ga imenuje rektor. Ta imena še niso znana, saj so volitve šele 25. februarja, trenutno pa na univerzi poteka zbiranje kandidatur. Tokratne volitve v najvišji organ upravljanja univerze bodo za mariborsko akademsko skupnost tudi preizkus e-demokracije, saj bodo zaradi epidemije potekale online. Sicer ne v celoti, ker se je vodstvo UM na koncu odločilo, da bo poleg glasovanja po spletu glas možno oddati tudi fizično na članicah univerze. (jmc)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta