V Mariboru gostili japonskega oblikovalca kimonov

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
18.11.2018 06:02

Na fakulteti za strojništvo so gostili svetovno znanega in priznanega stilista kimonov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oblikovalec kimonov Nobuaki Tomita
Uroš Apat

Nobuaki Tomita je pri 27 letih ustanovil svoje podjetje Kyokaori in od takrat aktivno deluje na Japonskem in v tujini. Med drugim se ukvarja z oblikovanjem kimonov, ki jih navdihujejo lokalni posebni izdelki in tradicije iz celotne Japonske. Dogodek na Katedri za tekstilne materiale in oblikovanje mariborske strojne fakultete je potekal v sodelovanju z japonskim veleposlaništvom v Sloveniji. Tomita je, nasprotno s pregovorno japonsko zadržanostjo, zbrane pozitivno presenetil s svojo pojavnostjo in smislom za humor.

Nobuaki Tomita z modelom
Uroš Apat

Več tehnik oblačenja

S seboj je prinesel kar nekaj kovčkov, v katerih so bili v svilene cule zaviti kimoni, vredni nekaj 100 tisoč evrov. Tudi na Japonskem imajo možnost videti njegove kimone le tisti, ki obiščejo njegove predstavitve, sicer pa jih oblikuje le po posebnem naročilu. Zapleten in poseben način oblačenja kimona je predstavil na treh študentih, ki jih je izbral med udeleženci. Vsi trije unikatni modeli kimona so bili iz najboljše svile, izdelani ročno z različnimi tehnikami tkanja, tiska, vezenja, dodatnih obdelav ... Za oblikovanje in izdelavo posameznega kimona potrebuje približno dve leti, s pomočjo mojstrov pa ga lahko dokonča tudi v dveh mesecih.

Uroš Apat

Jagode in čokolada

Prvi model kimona za žensko je bil potiskan s pasto z dodatkom čokolade. Edinstveni vzorec je bil reliefen, kimono je imel tudi vonj po čokoladi. Drugi model kimona za moškega je bil izdelan po zelo strogih pravilih stare japonske tradicije. Vsaka črta v vzorcu je morala biti na točno določenem mestu, tudi barvni odtenek je natančno določen.

Uroš Apat
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta