V Mariboru na ogled 92 zmagovalnih rešitev na javnih natečajih v Sloveniji. V načrtu še natečaj še za Trg svobode

Barbara Bradač Barbara Bradač
08.07.2022 18:00

Na Trgu svobode na ogled zmagovalne rešitve iz 12 let arhitekturnih natečajev Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Na Trgu svobode bo do konca julija na ogled pregledna razstava arhitekturnih natečajev, ki jo je pripravila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) ob 20-letnici delovanja. Razstava ponuja pregled 92 zmagovalnih rešitev na javnih natečajih, organiziranih v Sloveniji od leta 2009 do danes. Številni projekti so bili v tem času že realizirani in so predstavljeni v svoji končni, izvedeni obliki. Iz Maribora je na ogled šest arhitekturnih natečajnih rešitev, in sicer Ureditev Glavnega trga, Soseska Novo Pobrežje, Ureditev območja Lenta in dravske promenade, Zdravstvena postaja Tabor in Zdravstvena postaja Tezno ter Večstanovanjski objekt Dvořakova.

Igor Napast

To je pomembna razstava za razvoj arhitekturne stroke, je povedal podžupan Gregor Reichenberg, tudi sam arhitekt. "Mestna občina Maribor tudi sodeluje v tej politiki organizacije in izvedbe natečajev, saj verjamemo, da je to edini legitimni princip, da sodiš elaborat, sodiš projekt in njegove projektantske vrednosti. Zato je natečaj tisti mehanizem, ki mu bomo še zmeraj sledili, in bomo na ta način izvajali prostorsko politiko."

Arhitekt Nande Korpnik kot predstavnik ZAPS je dodal, da je Maribor pravo mesto za takšno razstavo: "Čeprav je Maribor imel bazen zelo dobrih arhitektov, je bil vedno odprt v preizkušanju. Že pred letom 2009 je začel svoje natečaje. V Mariboru je zdrava klima nagnjena k pestrosti." Meni, da pomembnost natečajev ni le v izboru najboljše, najprimernejše rešitve, ampak "je tudi znak sodobne, razvite, odprte družbe. Možnost, da se priključuje vsa stroka, od mlajših do uveljavljenih arhitektov, da ima občutek, da lahko prispeva k skupnemu razvoju, je znak zdrave družbe."

Igor Napast

Od razstavljenih izbranih rešitev je bila v Mariboru doslej uresničena le ureditev Glavnega trga, a ne po najvišje izbrani rešitvi na natečaju. Prihodnji teden se začnejo gradbena dela v okviru obnove Lenta po zasnovi na natečaju izbrane najboljše rešitve. V teku je natečaj za novo brv čez Mariborski otok. Kot je povedal Reichenberg, pa pripravljajo dokumentacijo za natečaj za ureditev širšega območja Trga revolucije in Trga svobode do križišča s Prešernovo ulico. V letu, dveh. V kratkem naj bi bila objavljena še natečaja za nove prostore Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) na Teznem in t. i. železniški trikotnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta