V Mariboru novi most ni smiseln, kaj bo pa s predorom?

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
24.09.2020 04:00

Mariborska občina je prekinila postopek za izdelavo celovite prometne študije, ker so se v zadnjem letu dni okoliščine bistveno spremenile

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina med Glavnim mostom in Studenško brvjo ne načrtuje več novega mosta. 
Andrej Petelinšek

Mariborska občina se je odločila, da zavrne vse ponudbe v javnem naročilu za izdelavo celovite študije razvoja prometa v mestu. Z njo je želela občina pridobiti odgovore glede dolgoročne ureditve prometa na širšem in ožjem območju mesta, predvsem po tem, ko bi staro mestno jedro zaprli za motorizirani promet. Predmet te naloge bi bila izdelava prometne, urbanistične in gradbeno-tehnične variante možnih rešitev ter njihovo medsebojno vrednotenje na osnovi prometnih, ekonomskih, urbanističnih in drugih kriterijev, je ob objavi javnega naročila pred natančno enim letom pojasnil Samo Peter Medved, podžupan za področja komunale, prometa in športa.​

Najugodnejša ponudba od Lineala

Na razpis so sicer prispele tri ponudbe - od Lineala, Cestno prometnega instituta in BPI ter PNZ. Občina je s prijavljenimi podjetji opravila en krog pogajanj, po katerem je bila najugodnejša ponudba Lineala vredna 280.278 evrov. Mimogrede, v tem podjetju je delal Samo Peter Medved pred prevzemom podžupanske funkcije. Na odločitev občine, da izvede še nadaljnje kroge pogajanj, se ponudniki niso odzvali. So pa v tem času na občini ugotovili, da so se bistveno spremenile okoliščine izvedbe javnega naročila, in ocenili, da celovita študija razvoja prometa v razpisanem obsegu ni izvedljiva, piše v odločitvi o zavrnitvi vseh ponudb.

Samo Peter Medved
Andrej Petelinšek

Ugotovili so, da v projektni nalogi navedena pričakovanja po ovrednotenju novih dveh mostov v podaljšku Prežihove ulice in podaljšku Strossmayerjeve ulice niso smiselna in upravičena. "Prvemu nasprotuje zavod za varstvo kulturne dediščine, pri drugi varianti v podaljšku Strossmayerjeve ulice pa naročnik kljub upravičenemu pričakovanju na objektu mestne tržnice ni uspel pridobiti lastninske pravice, zato bi bila preučitev takšnih variant brezpredmetna," je obrazložitev v odločitvi o zavrnitvi vseh ponudb.

Ker občina ni pridobila lastninske pravice na objektu mariborske tržnice je tu opustila misel gradnje mostu. 
Sašo Bizjak

Pozabili na preboj Ulice Pariške komune in južno obvoznico

Na občini so pojasnili tudi, da ni smiselno ocenjevati možnosti predora pod starim mestnim jedrom v smeri vzhod-zahod, saj so vmes že ugotovili, da je izvedba predora najbolj optimalna na trasi Gosposvetska-Partizanska. Kot smo že pisali, bi bil predor dolg 850 metrov, speljan pa bi bil kot dvopasovna cesta med križiščem Gosposvetske in Vrbanske ceste ter križiščem Titove ceste, Partizanske ceste in Prešernove ulice.
Šele naknadno pa so na občini ugotovili, da so v projektni nalogi pozabili določiti zahtevo po ovrednotenju scenarijev ob načrtovanem preboju Ulice Pariške komune in ob dokončanju južne obvoznice. "Naročnik tako posledično ugotavlja, da predmet in obseg obravnavanega javnega naročila nista bila ustrezno definirana, kar pomeni, da je treba dokumentacijo v zvezi z oddajo javnega naročila spremeniti oziroma dopolniti, saj le-ta ne odraža naročnikovih dejanskih potreb," so pojasnili odločitev, zakaj ne morejo oddati javnega naročila.

In kako naprej? Podžupan Samo Peter Medved pravi, da bodo nov postopek javnega naročila za celovito prometno študijo izvedli šele po zaključku posebne študije izvedljivosti predora pod središčem mesta, ki naj bi bila končana do konca leta. Ta naj bi odgovorila, ali je izvedba predora pod mestom sploh možna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta