V Mariboru ponovno posvet medicina, pravo in družba: O predvidevanjih prihodnjih groženj zdravju

Jana Juvan Jana Juvan
23.03.2023 02:00

Da se kot človeštvo pripravimo na nove nevarnosti za zdravje, moramo razumeti ozadja sprejemanja odločitev, sporočata organizatorki posveta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Vesna Rijavec, dr. Suzana Kraljić, dr. Vojko Flis, dr. Jelka Reberšek Gorišek
Igor Napast

V prostore mariborske univerze se znova vrača posvet Medicina, pravo in družba, ki že 33 let odstira strokovne dileme s presečišča teh treh področij. "Razumevanje vloge prava ter ozadja sprejemanja odločitev je ključnega pomena, da se kot človeštvo pripravimo na nove nevarnosti za zdravje. Pravo pa se lahko odzove samo, če so strokovne in družbene razmere in potrebe dobro utemeljene (ugotovljene). Vse to je mogoče le, če povežemo svoje znanje in sodelujemo. To je vselej tudi glavni moto posveta," pravita glavni organizatorki dr. Vesna Rijavec in dr. Jelka Reberšek Gorišek.

Letošnja rdeča nit prvih razprav bo o predvidevanjih ob različnih morebitnih globalnih grožnjah našemu zdravju večjega obsega, kot so pandemije, okoljske spremembe, jedrske katastrofe ... Strokovnjaki se bodo spraševali tudi o prihodnosti pravice do zdravstvenega varstva, instituta obveznega cepljenja, pa o potrebi po novih zdravilih in cepivih ter pomanjkljivem monitoringu zraka in vode. Nove poglede odstirajo tudi nove tehnologije, ki jim bodo prav tako posvetili pozornost, kot tudi sodnemu izvedenstvu in odškodninskim tožbam zaradi posegov v tujini. Med gosti bodo tudi predstavniki Evropske komisije, NIJZ, obeh naših pravnih in medicinskih fakultet pa tudi profesor z dunajske univerze. Svoj prihod so napovedali še ministri za zdravje, pravosodje in digitalno preobrazbo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta