V Mariboru so postavili sobo za uničevanje. Tam lahko lomite in uporabite macolo, pendrek ...

Tijana Belca
29.04.2021 17:00
Uničevalna terapija novost v Mariboru: smash room je soba, v kateri se lahko z uničevanjem stvari zabavate ali sprostite jezo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Himelrajh poudarja, da ne more nuditi strokovne pomoči, lahko pa pomaga s pogovorom in odprtjem sobe za uničevanje. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V Smetanovi ulici v Mariboru je Tadej Himelrajh nedavno odprl smash room oziroma sobo, kjer lahko uničujete stvari. Uničevalna terapija, kot ji pravi Himelrajh, je namenjena zabavi, lahko pa tudi sproščanju jeze, traja pa 15 do 20 minut. V tem času lahko razbijete različne predmete - najpogosteje tiskalnike, keramične krožnike in steklovino, na voljo so tudi barve v spreju, s katerimi lahko pišete po stenah.

​Za razbijanje lahko uporabite kladivo, kij, macolo, pendrek ali palice za golf in hokej. Da se ne poškodujete, si morate pred vstopom nadeti zaščitno obleko, čelado, očala in rokavice. Koliko stane uničevalna terapija, Himelrajh ni želel razkriti.

Zaradi korone veliko negotovosti in živčnosti

Če je le mogoče, v uničevalni sobi ustrežejo željam strank. ''Zdaj pripravljamo sobo, ki bo predstavljala kopalnico; kotliček, školjka, umivalnik, ogledalo, omarica ... Gre za željo skupine žensk, ki bodo pri nas izvajale teambuilding," pojasni Himelrajh. Stranka lahko prinese tudi svoje predmete. "Mi damo prostor in zaščitno opremo, obiskovalci pa si prinesejo na primer sokovnik, mizico, plišaste igračke … Lahko prinesejo karkoli, če je to dovoljeno po zakonu."

Za razbijanje lahko uporabite kladivo, kij, macolo, gumijevko ali palice za golf in hokej.
Sašo Bizjak

Odziv je velik, pravi Himelrajh, "delam 25 ur na dan. Naši e-poštni naslov, instagram in facebook so zasuti s številnimi sporočili. Klicev je ogromno, nismo še vsega realizirali, saj se še lovimo z urniki, dokumentacijo in nabavami." Ocenjuje, da je k tako velikemu povpraševanju prispevala situacija s korono: ''Stanje je malo bolj napadalno in napeto. Poznati se je začelo že pri obnašanju in počutju otrok, o čemer smo se pogovarjali tudi s sosedi in prijatelji. Vladala je monotonost, ljudje so bili zaprti v stanovanja. Nekateri so skupaj 20 let in so ugotovili, da se sploh ne poznajo. Negotovost in živčnost, kaj bo s službami, kam dati otroke … Nabralo se je ogromno neprijetne energije, ki je ljudje niso mogli sprostiti," poudari Himelrajh.

Večina ljudi ne pride le zaradi zabave

"Smash rooma nisem ustanovil zato, da bi obogatel, ampak zato, da lahko nekako pomagam. Prostor je bil že rezerviran za otroke s težavami s hiperaktivnostjo. Velikokrat vidim, da mimo izložbe hodijo otroci, ki sploh ne znajo komunicirati. Mnogo je bilo obiskovalcev, pri katerih se je izkazalo, da nimajo prave opore ali koga za pogovor," razlaga Himelrajh in poudari, da ne more nuditi strokovne pomoči, lahko pa pomaga vsaj s pogovorom. Če opazi resne težave, pa svetuje, da si obiskovalci poiščejo strokovno pomoč.

In kako je sploh nastala uničevalna soba v Mariboru? ''Imel sem stranko, ki je povedala, da ima težave doma, z otroki, s partnerjem in s starši partnerja. Bila je videti močna, v pogovoru pa se je zlomila in jokala, ker je v uničevalni sobi razbila stvari," pripoveduje Himelrajh. Ker je sam zaradi težkega otroštva, izgube staršev, posegov na srcu in drugih težkih življenjskih izkušenj obiskoval psihologa in premagal svoje težave, zdaj stiske lažje opazi tudi pri drugih. ''Prav s tem se je rodila ideja za smash room. Kot najstnik sem želel razbijati stvari, ob tem pa sem dobival tudi kazni. Bil sem namreč dokaj problematičen in hiperaktiven fant. Nato sem se vprašal, kje bi lahko to počel legalno, in želel ustvariti temu namenjen prostor.'' Intenzivneje je začel temo raziskovati med zaprtjem zaradi epidemije, nakar sta se skupaj s partnerko povezala s psihologinjo, ki je lastnica smash rooma v Ameriki.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta