V Mariboru vzpostavljen center za fizioterapevtsko obravnavo športnikov invalidov: Da bo športnik invalid obravnavan takoj

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.12.2021 17:55

Inovativni program, ki bo omogočal oskrbo športnikov invalidov takoj, bo financiral Slovenski paralimpijski komite

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Športnik parakolesar Anej Doplihar med prikazom fizioterapije, ko se lahko fizioterapevt športniku invalidu individualno posveti

Sašo Bizjak

Ob mednarodnem dnevu invalidov so v Centru za medicinsko rehabilitacijo (CMR) Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor opozorili na potrebo po specifični obravnavi, ki jo nujno potrebujejo invalidi, in kot primer dobre prakse izpostavili nov, inovativni program za zdravstvene storitve, ki poteka v okrepljenem sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije - Slovenskim paralimpijskim komitejem (ŠIS-SPK) in omogoča športnikom invalidom fizioterapevtsko obravnavo takoj. "Verjamem, da bo to sodelovanje prineslo predvsem dodano vrednost ljudem, ki so te naše pomoči potrebni," je napovedal direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik.

{api_embed_photo}733614{/api_embed_photo}

Nujna so stroga merila in veliko znanja

V Centru za medicinsko rehabilitacijo sprejemajo vse, ki so k njim napoteni z napotnico za specialistični pregled pri fiziatru, saj so že olimpijski referenčni športnomedicinski center, sedaj pa svoje delovanje širijo še v dodatno pomoč športnikom invalidom. "Razvijati želimo koncept, pri katerem bo športnik dobil obravnavo takoj. Določena finančna sredstva je zagotovil paralimpijski komite, saj si ne želi, da bi morali njihovi športniki zaradi dolgih čakalnih dob, ki na našo veliko žalost takšne so, čakati dlje in bi se s tem potencialno njihovo zdravstveno stanje še dodatno poslabševalo," je pojasnil Alen Pavlec, vodja fizioterapije CMR ZD Maribor. Športnike invalide bodo obravnavali zunaj delovnega časa, saj gre za nadstandardne obravnave, zato se čakalne dobe za preostale bolnike s tem ne bodo podaljševale. "Tu je predvsem dobra volja naših najboljših fizioterapevtov, ki so pripravljeni ostajati dlje in delati zunaj svojega rednega delovnega časa." Kot bistveno je Pavlec tudi izpostavil, da so standardizirali, kdo lahko s športniki dela, in da so to ljudje, ki imajo vse znanje, ki ga potrebujejo. "Danes najdemo na trgu marsikaj. Številni se znajo zelo dobro promovirati, vprašanje pa je, kakšna je njihova kakovost obravnav," pravi prvi fizioterapevt zdravstvenega doma in upa, da bosta država in zavarovalnica prepoznali pomen kakovostnih storitev, ki naj bodo tudi merilo za plačilo. "Da se ne bo gledala samo kvantiteta oziroma realizacija storitev, ampak tudi kakovost obravnave, in da bo država tukaj podprla tiste institucije, ki se zavzemajo za izboljšanje v celotni družbi."

{api_embed_photo}733695{/api_embed_photo}

Tudi priložnost za razvoj stroke

Zveza ŠIS-SPK združuje dobrih 2200 športnikov invalidov. Njen predsednik Damijan Lazar je prepričan, da bodo s sodelovanjem z mariborskim zdravstvenim domom, ki za zdaj edini v Sloveniji z njimi sodeluje na ta način, lahko dvignili kakovost slovenskega športa invalidov na še višjo raven: "Da imamo partnerja, na katerega se lahko vedno in takoj obrnemo, da dobimo strokovno podporo in lahko tako tekmovalne procese peljemo naprej brez težav oziroma da lahko, če je poškodba prevelika, pravočasno ustavimo, da ne naredimo še več škode." Ker na področju športa invalidov v Sloveniji doslej še ni bilo narejenih veliko raziskav, vidi Lazar v sodelovanju priložnost tudi za razvoj stroke. In enako želi tudi Pavlec. Športnik parakolesar Anej Doplihar, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu dosegel deveto mesto, pozdravlja dogovor, saj bodo na enem mestu dobili vso podporo. "V mojem primeru, ko mi noge ne delujejo, so roke še toliko bolj obremenjene. Pri vsaki poškodbi je treba pravilno ukrepati, in to čim prej, saj se vsak športnik želi čim prej in čim bolj pripravljen vrniti na športno pot. Upamo, da bomo terapij potrebovali čim manj, ko pa jih bomo, vemo, kam se obrniti," je povedal Doplihar.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta