V Slovenski Bistrici iščejo rešitev za domnevnega požigalca bloka. Možna je tudi prisilna izselitev

Tomaž Ajd
03.09.2020 04:44

Po dveh požarih v stanovanjskem bloku v Slovenski Bistrici so se stanovalci sestali s predstavniki občine, centra za socialno delo in policije. Občina je za problematičnega stanovalca, ki ga sumujo požigov, poiskala nadomestno stanovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovalci bloka v Slovenski Bistrici so ogorčeni in prestrašeni, saj je v njihovem bloku zagorelo dvakrat v enem tednu.
Sašo Koprivnik

Stanovalci bloka iz Kolodvorske ulice v Slovenski Bistrici so se za zaprtimi vrati sešli s predstavniki občine Slovenska Bistrica, centra za socialno delo in policije. Kot smo poročali, so stanovalci ogorčeni in prestrašeni, saj je je v njihovem bloku zagorelo dvakrat v enem tednu. Prepričani so, da je ogenj zanetil problematični stanovalec, ki je bil po prvem požaru pridržan in ponovno izpuščen na prostost. Pri drugem požaru so gasilci zaradi nevarnosti evakuirali stanovalce. Stanovalka je bila tudi poškodovana in prepeljana v UKC Maribor.

Skušali ga bodo takoj preseliti

V obeh primerih še poteka kriminalistična preiskava, zato več informacij za zdaj ni na voljo. Policisti Policijske postaje Slovenska Bistrica so v letu 2020 na tej lokaciji večkrat intervenirali in pri tem izvedli vse ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili. Letos so že obravnavali kaznivo dejanje grožnje, šest kršitev javnega reda in miru ter trikrat odredili pridržanje.

Odklonil pomoč centra za socialno delo

Vprašanje, kako obravnavajo problematičnega stanovalca, smo naslovili tudi na Center za socialno delo Maribor, kjer pravijo, da so se v nudenje pomoči posamezniku vključili že ob prvi prijavi stanovalcev. Na pobude in prijave, ki jih prejmejo, se namreč vedno odzovejo, ob nudenju pomoči posamezniku ali družini jih zavezuje zakonodaja o varstvu osebnih podatkov, zato podrobnosti o konkretnem primeru ne morejo razkrivati. "Na splošno lahko pojasnimo, da v primerih, ko gre za polnoletno osebo, ki ima težave, skupaj z njo in socialno mrežo poskusimo najti najboljše možnosti za rešitev situacije, v kateri je. Tudi v tem primeru smo opravili kar nekaj obiskov na domu in poskusili uporabnika motivirati za vključitev v storitve v okviru pristojnosti centra za socialno delo in zunaj njega. Žal je tovrstno sodelovanje odklonil. Vključitev je prostovoljna in center nima mehanizmov, da bi kogarkoli vključil brez njegovega soglasja," pojasnjuje Ružica Petrovič, pomočnica direktorice CSD Maribor.

Osebni Arhiv

Rešitve iskali že prejšnji teden

Pretekli teden so se sestanka, z namenom nudenja pomoči in iskanja rešitev, na pobudo centra za socialno delo udeležili predstavniki Občine Slovenska Bistrica, Policijske postaje Slovenska Bistrica in Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica.
"Občina je začela iskati drugo nastanitev za stanovalca, ki v tem okolju ni sprejet. O konkretno očitanem dejanju požiga ostrešja ne moremo soditi in podajati ocene, saj omenjena dejanja raziskujeta policija in tožilstvo, ki sta pristojna za obravnavo in raziskavo kaznivih dejanj. Takšna dejanja odločno obsojamo in se zavedamo, da bi lahko bila ogrožena življenja in premoženje stanovalcev. CSD se ves čas aktivno vključuje v rešitev problematike, v skladu z našimi pristojnostmi in pooblastili in upoštevanjem koristi vseh vključenih," je še povedala Ružica Petrovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta