Več kot sto danskih dijakov športnikov pri pouku na Prvi gimnaziji in v nogometni šoli NK Maribor

Branka Bezjak Branka Bezjak
11.03.2023 08:45

Skupaj s spremljevalci jih je v našem mestu 130. Spremljajo aktivnosti tako na gimnazij, kakor pr NK Maribor. V petek popoldne so se družili z nogometaši NK Maribor. Še po več kot sto obiskovalcev iz Danske je v Celju in Ljubljani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijaki in profesorji športne akademije z Danske na skupinskem fotografiranju v Ljudskem vrtu
Andrej Petelinšek

V športnih klubih in šolah v Mariboru, Celju in Ljubljani v teh dneh gostuje skupno preko 350 dijakov s spremljevalci iz Mednarodne šole za šport in performativne umetnosti (International College of Sport & Performing Arts) iz Oureja na Danskem ter izmenjuje izkušnje, znanja s tukajšnjimi vrstniki in strokovnjaki. V Mariboru 114 dijakov spremlja del pouka na Prvi gimnaziji Maribor, zanje so na šoli pripravili tudi dodaten program in aktivnosti. Ker so v Mariboru danski dijaki, ki se ukvarjajo z nogometom, je precejšen del posvečen temu. Tako so se v petek popoldne v Ljudskem vrtu pogovarjali, fotografirali z nekaterimi nogometaši Nogometnega kluba Maribor, prišel jih je pozdravit tudi podžupan Maribora Samo Peter Medved.

Marko Škerget, Mariborčan, ki je ambasador te danske šole, je pojasnil, da je glavni namen projekta, ki traja že več let, sodelovanje, mreženje tako med mladimi, kakor med trenerji, učitelji obeh držav. Prvi kontakt so vzpostavili leta 2019 z Rokometnim klubom Celje, kjer so bili sodelovanja zelo veseli. Imeli so skupne treninge, izmenjevali izkušnje trenerji in mladi igralci. "Povezali smo se tudi z mladinsko reprezentanco, nato z vsemi vidnimi rokometnim klubi v Sloveniji. In povsod so nas sprejeli z odprtimi rokami. Za Dance namreč lahko rečemo, da so izumili ta šport. So najboljši rokometaši na svetu. Projekt se sedaj nadgrajuje in sodelovanje razvija na enak način tudi za druge športe," je še pojasnil Škerget. 

Nogometaša Žan Vipotnik in Sven Šoštarič Karić (v sredini), spredaj desno Ulrik Bramsen Joensen iz danske šole
Andrej Petelinšek

Po uspešni zgodbi z rokometom, so nadaljevali z nogometom, letos so dodal še ples. V Celju je tako tudi letos 117 rokometašic in rokometašev, v Ljubljani skupina plesalk in plesalcev, skupno 110 dijakov, z obojimi pa še po kakšnih dvajset spremljevalcev, trenerjev. "Sodelujemo s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana, Plesno šolo Bolero in Plesnim teatrom Ljubljana. Naslednje leto bomo pripeljali še igralce in glasbenike, da bo cela Danska v Sloveniji," je v šali še dodal Škerget. "Bili so že v New Yorku, pri rokometaših v Lizboni, nogometaših v Barceloni, sodelovali so z največjimi, sedaj pa so torej v Sloveniji," je še ponosno dodal. Seveda jim razkažejo tudi vsako mesto, nenazadnje na svoj račun pridejo tudi gostinci in hotelirji. 

"Zelo lepo nas povsod sprejmejo, NK Maribor je super nogometni klub, zelo so prijazni, dobro sodelujemo, Prva gimnazija nam je pripravila odličen program. Maribor pa je na sploh lepo mesto. Pomembno nam je, da se tukaj počutimo varne. Da lahko mladi sami hodijo po mestu, ko nimajo aktivnosti. Tako jih tudi učimo odgovornosti, kar je tudi eden ciljev naše šole. Da mlade pripravimo, da bodo sposobni, odgovorni prebivalci globaliziranega sveta in v prihodnje tudi voditelji. Nekateri bodo profesionalni nogometaši, nekateri ne, vsi pa bodo profesionalci v življenju," je smoter obiska in njihove šole pojasnil Ulrik Bramsen Joensen. V Mariboru so bili prvič leta 2020, tudi v času epidemije koronavirusa so torej nadaljevali, ohranjali stike. In naslednje leto pridejo spet. 

Da gre za dolgoročni projekt in da je interes vseh sodelujočih nadaljevati, vsako leto dodati nekaj novega, izpostavlja tudi ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik. "Ko je bila danska letos tretjič svetovni prvak v rokometu, je bilo kar dvanajst članov te ekipe dijakov ali pa so še dijaki te šole," je tudi on izpostavil uspešnost danske šole in nadaljeval: "Na Danskem so tudi že gostili predstavnike naše gimnazije, predstavnike nogometne šole in trenerje NK Maribor. Pripravljamo se tudi na izmenjavo med danskimi in slovenskimi dijaki in športniki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta