(VIDEO) Festival Lent bo povezal park in ulice. Vanj vlagamo, ker je to dobro tudi za posel, pravi eden od sponzorjev

Jon Knez Jon Knez
20.06.2023 19:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavitev Festivala Lent je potekala v gostilni Pri treh ribnikih.
Sašo Bizjak

V petek se prične Festival Lent. Letos zaradi podaljšanja prenove lentovskega nabrežja z glavnino dogajanja v mestu. Glavna prizorišča bodo Glavni oder na Trgu Leona Štuklja, kjer bo na otvoritveni dan nastopal Klemen Slakonja z Medium rare bendom, dan kasneje pa zvezdniki Joker out. Na Odru Nove KBM v Minoritih bo preplet JazzLenta in komedije, v petek pa bo tam nastopil priznani bosanski sevdah pevec Božo Vrećo. Jurčkov - Večerov oder so organizatorji zaradi podaljšanje prenove Lenta prestaviti na Glavni trg. Dogajanje tam bo kot pretekla leta rockersko obarvano. Za otroke bo znova pester program v Art kampu, dogajalo se bo tudi v programu Uličnega gledališča, ki bo tokrat večinoma na Trgu svobode. Festival bo trajal do sobote, 1. julija, ko se bo zaključil s pestrim dogajanjem na več prizoriščih.

Direktor Narodnega doma Maribor, ki že 31. leto organizira Festival Lent, Vladimir Rukavina, programsko napoveduje čudovit in krasen festival. "Spet se selimo in imamo manj stvari na obrežju Drave v upanju, da bo prihodnje leto bistveno drugače. Upamo celo, da bi spet imeli velik plavajoči oder, kot je bil nekoč. Tudi to, da se vedno bolj pomikamo v mesto, je pomembno. Mesto živi, živi tudi park. Funkcioniramo kljub gradbiščem. Pripravili smo za vsakega nekaj. Imamo pester program, ki bo povezal park in mestne ulice. Težko je nekaj izpostaviti. Obeležujemo tudi 35. obletnico Folkarta, iz katerega je Festival Lent nastal. Nastopajoči prihajajo z vseh kontinentov. Pomembne so male stvari, ki se odvijajo v ozadju," je povedal.

Brez sponzorjev festivala ne bi bilo

Predstavitev programa in tiskovna konferenca sta potekala na terasi gostilne Pri treh ribnikih. "Če se Art kamp dogaja v Mestnem parku, zakaj ne bi šli do Treh ribnikov, da spomnimo na legendarno mariborsko gostilno in na ribnike, kjer se bodo kmalu, kot smo dobili zagotovilo, spet vozili čolni, kar se mi zdi spet neka nova pridobitev za naše mesto," je pojasnil Rukavina.

Rukavina s parnerji in sponzorji Festivala Lent
Sašo Bizjak

Na lokaciji, ki je vse prej kot simbolična, so se poleg organizatorjev prihajajočega Festivala Lent zbrali še pokrovitelji in sponzorji, brez katerih festivala ne bi bilo. "Imamo dve vrsti sponzorjev. Eni nam dajo denar, drugi pa nam omogočijo nekatere brezplačne storitve. Od Mestne občine Maribor dobimo 200 tisoč evrov, od sponzorjev pa do pol milijona evrov. V materialu in storitvah bi lahko dodali od 300 do 400 tisoč evrov. Proračun festivala je okoli milijon evrov. Še zmeraj smo kar dobri v tem, kar uspemo narediti s sponzorji. Upamo pa, da bo s sponzorji v prihodnosti, ko bo Festival Lent znova potekal na Lentu, še boljše. To bo pomenilo več programa - in stvar bo rasla. Marsikdo je v tem letu, ki je težko za Maribor, prepoznal, da je financiranje kulture pomembno. Na ta način morda tudi mi lažje komu pomagamo, mislim predvsem na nevladne organizacije, ki so v zelo nezavidljivem položaju. Pomagamo jim, saj je njim neprimerno težje dobiti sponzorje, kot nam z uveljavljeno blagovno znamko," je še povedal Rukavina.

Predstavitev programa je glasbeno pospremila KUD Pošta.
Sašo Bizjak

Da se investiranje v sponzorstvo festivalu splača, je argumentiral predsednik uprave Nove KBM John Denhof. "Nova KBM sponzorira festival od samih začetkov - in tako bo ostalo. Ko so me vprašali, zakaj vlagamo v festival, saj bi lahko privarčevali, sem odgovoril, da to ni samo dobro za skupnost, temveč tudi za posel. Dobimo nove stranke, širimo vezi. Tudi med koncerti se sklepajo posli. Na stand up Tadeja Toša bomo pripeljali kar nekaj naših strank. Ljudi ne moreš angažirati samo s produkti. Pet let že sponzoriramo oder Minoriti, kar mi je še posebej všeč, saj je tam mešanica jazza, bluesa in komedije. Iščemo pozitivno in dobro energijo. Ne moreš ponuditi dobre storitve, če ne čutiš strasti. Zato smo tukaj," je dejal prvi mož banke, ki bo tudi med nastopajočimi na Lentu, ko bo v soboto, 24. junija, v Vetrinjskem dvoru nastop stand up komikov Autsajderji.

Izjemni nastopajoči in prave vsebine

Župan Saša Arsenovič je dejal, da mariborska občina tudi v trenutno ne bajni finančni situaciji podpira festival. "Ni tako črno, kot se zdi. V resnici pa je morda še bolj, saj državni proračun ne sledi koheziji. To, da nekaj delamo, ni nič narobe. Delali bomo še naprej, brez dela ni razvoja. Si želimo spremembe ali status quo? Le spremembe vodijo v razvoj. Sprememba je tudi, da gospodarstvo vedno bolj podpira Festival Lent. Glede na vse, kar se gradi v mestu, se končno vračamo k Dravi. Festival se bo vrnil bližje k reki, upamo, da tudi s premičnim odrom, ki bo omogočal izvajanje kulturnih vsebin."

Napovedal je, da bo Festival Lent znova na Lentu naslednje leto. "Mesto se spreminja, sicer bistveno prepočasi. Cilj je bil, da bi bilo nabrežje Lenta prenovljeno do letošnjega festivala. Upam, da bo več vidnega do pričetka Olimpijskega festivala evropske mladine. Naslednje leto bo prav gotovo na novem trgu kakšna vsebina," je napovedal. O primorani prestavitvi Jurčkovega - Večerovega odra od Vodnega stolpa na Glavni trg zaradi podaljšanja prenove Lenta je povedal, da so ves čas imeli več planov. "To je tehnično vprašanje, ki je rešljivo. Bolj me veseli, da bodo prave vsebine, izjemni nastopajoči, mesto pa je že itak polno," je dodal.

Arsenovič zatrjuje, da občina kljub težkim časom podpira festival.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta