(VIDEO in FOTO) Tako je bilo na prvi vožnji: Po Glavnem trgu in Koroški cesti znova avtobusna linija

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
20.08.2024 10:09

Nova avtobusna linija G5 Rotovž bo z vožnjo začela jutri in bo povezovala ključne točke mesta. Do 9. septembra bodo prevozi na tej trasi brezplačni. Glavni most od danes spet odprt za javni potniški promet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po Koroški cesti bo vozila avtobusna linija G5.
Andrej Petelinšek

Jutri, v sredo, 21. avgusta, bo v Mariboru zaživela nova avtobusna linija G5 Rotovž, ki bo povezovala ključne točke mesta - Glavni trg in Trg revolucije (preko Glavnega mostu), nakupovalno središče Europark, UKC Maribor, študentski kampus na Gosposvetski cesti, vozila pa bo tudi po Koroški cesti in Glavnem trgu, ki sta za promet zaprta že več kot štiri leta. Kako bo speljana nova trasa G5, so novinarjem že danes na premierni vožnji z novim električnim avtobusom predstavili župan Saša Arsenovič, podžupan Samo Peter Medved in direktor Marproma Ranko Šmigoc.

"Ker je Maribor univerzitetno mesto, inkubator znanja, je linija ključna, saj bo povezovala univerzitetni kampus in fakultete ter ostale pomembne dele mesta, kot so tržnica, staro mestno jedro, nakupovalna središča in seveda UKC Maribor. Avtobusa sta električna, zasledujemo torej vizijo urbano naravno, kar Maribor z zaledjem Pohorja tudi predstavlja," je pojasnil župan Arsenovič. Da bi meščani čim bolje sprejeli novo linijo, so se odločili, da bodo prevozi do 9. septembra brezplačni, nato bo cena vozovnice enaka kot na vseh avtobusih mestnega potniškega prometa.

Raje po Koroški cesti kot po Lentu

Ker bodo avtobusi na tej liniji znova vozili tudi po Glavnem trgu in Koroški cesti, ki sta bila za promet zaprta dobra štiri leta, nas je zanimalo, kakšni so bili razlogi za spremembo miselnosti pri vodstvu občine, ki ves čas ni bilo naklonjeno vrnitvi prometa na to območje. "Gre za potrebe prebivalstva, dostopnost do vseh javnih dobrin, gre za konsenz stroke in tudi ekonomske vzdržnosti," odgovarja župan Arsenovič. "Ko smo se v zadnjih letih ogromno ukvarjali s celovito prenovo javnih linij, se je v načrtih vedno znova kazalo, da bo treba mesto prečkati ali po Lentu ali po Koroški cesti. Nekaj časa smo mislili, da bo to lažje narediti na Lentu, kjer je v bistveno več prostora kot na Koroški cesti, ki se pri tržnici precej zoži. Ampak so ljudje izjemno sprejeli Lent in se nam je zdelo, da bi bil tam avtobus bistveno bolj moteč," je pojasnil župan.

Nova postaja pri Europarku
Andrej Petelinšek
Glavni most je od danes znova odprt za javni potniški promet.
Andrej Petelinšek

Poudaril je, da se bodo šoferji avtobusov G5 morali zavedati, da gre za deljen prostor s pešci in kolesarji in bodo vozili maksimalno počasi in varno. "Upam pa, da bo odziv ljudi tako velik, da bo opravičil vrnitev avtobusov na Koroško cesto. Če linija ne bo polna, potem očitno ni toliko potreb v mestu. Si pa želimo, da bi ljudje uporabljali javni potniški promet, ker to razbremenjuje mesto," je še dejal Arsenovič.

Na prvi vožnji z linijo G5 je bil tudi župan Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek

Z avtobusi hitreje kot z avtomobili

Podžupan Medved je povedal, da linija G5 nadomešča linijo 8 in bo povezovala vzhod in zahod mesta. "Prisluhnili smo občanom, ki so ob zaprtju Koroške ceste in Glavnega trga imeli občutek, da jim je otežen dostop do UKC Maribor in nakupovalnih središč. Z linijo G5 dobiva javni potniški promet prioriteto," je poudaril Medved. To pomeni, da bodo vožnje z avtobusi postale konkurenčne prevozom z osebnimi avtomobili oziroma da bodo hitrejše, je prepričan podžupan.

Nova avtobusna linija G5 Rotovž
Mom
Andrej Petelinšek

Vzpostavljena so nova postajališča pri Europarku, na Glavnem trgu in pri osrednji tržnici, linija pa bo vključevala tudi parkirni prostor park & ride (P&R) pod Koroškim mostom, je pojasnil direktor Marproma Ranko Šmigoc. S tem želijo spodbuditi uporabo javnega prevoza in zmanjšati prometne zastoje v mestu. Na liniji G5 bosta vozila dva električna avtobusa v dolžini 9,5 metra, kar je krajše od klasičnih avtobusov, sta tudi nekoliko ožja. Za avtobusa so odšteli 1,2 milijona evrov, pri čemer je občina pridobila sredstva EKO sklada in sofinanciranja projekta MULTI-E v višini 968 tisoč evrov. Avtobus ima 16 sedišč in 49 stojišč plus prostor za invalidno osebo. V eno smer vozi 14 minut oziroma 18 minut, ko vozi do Mariborskega otoka.

Maribor - Koroška cesta - Promet - Javni prevoz - Predstavitev novih avtobusov in elektrificirane avtobusne linije G5 Rotovž - nova avtobusna linija - Europark - odprt Stari most za javni potniški promet - -
Andrej Petelinšek
Da je Glavni most še vedno zaprt za osebne avtomobile, opozarjajo prometni znaki in redarji.
Andrej Petelinšek

Poziv kolesarjem, naj uporabljajo vozišče na Glavnem mostu

Se je pa danes za javni potniški promet znova odprl Glavni most, ki je bil zaradi sanacijskih del zaprt od 1. avgusta. Kolesarji lahko po novem most prečkajo po samostojnem kolesarskem pasu, tako da je celotna površina pločnikov namenjena pešcem. Da je most še vedno zaprt za osebne avtomobile, opozarjajo prometni znaki in redarji, potopnih valjev oziroma fizičnih ovir pri vstopu na most (še) niso postavili. Tako bo ostalo vsaj do 22. septembra, ali bo most tudi po tem datumu ostal zaprt za avtomobile, pa na občini še niso sprejeli odločitve.

Maribor - Pobreška cesta - Promet - Javni prevoz - Predstavitev novih avtobusov in elektrificirane avtobusne linije G5 Rotovž - nova avtobusna linija - Europark - zavijanje levo z mostu direktno na Pobreško - -
Andrej Petelinšek
Maribor - Glavni trg - Promet - Javni prevoz - Predstavitev novih avtobusov in elektrificirane avtobusne linije G5 Rotovž - nova avtobusna linija - Europark - Ranko Šmigoc, Saša Arsenovič, Samo Peter Medved - -
Andrej Petelinšek

"Kolesarje bi pozval, naj uporabljajo vozišče na mostu. Doslej so bile največje težave s kolesarji in pešci na pločniku, ki je preozek za vse. Ker bo prometa manj, pričakujem, da se bodo kolesarji počutili zelo varno na mostu," je poudaril podžupan Medved in izpostavil še eno pomembno novost: avtobusi lahko zdaj z Glavnega mostu zavijajo levo na Pobreško cesto proti postajama UKC in Europark, s čimer se bo čas vožnje precej skrajšal. "S tem pričakujemo, da se bodo zmanjšali prometni zamaški okrog UKC," je dejal podž​upan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta