(VIDEO) Na jubilejnem splavarskem krstu voda na glavo izkušenim flosarjem. Častni boter je letos mariborski župan

Branka Bezjak Branka Bezjak
06.10.2024 16:44

Turistično društvo Maribor, pod okriljem katerega deluje skupina Mariborski flosarji, je danes na Lentu priredilo 40. splavarski krst. Ob kulturnem programu so krstili flosarje veterane, ki pa doslej še niso bili krščeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vedro vode na glavo za varno vožnjo s splavom!  
Sašo Bizjak

"Za srečno plovbo! Postali so naši novi Mariborski flosarji," je komentiral član Mariborskih flosarjev, sicer pa dolgoletni vodja obreda krsta Miran Urih, ko so štirje flosarji dobili vedro vode čez glavo. Običajno krstijo flosarje novince, ob letošnjem jubileju pa tradicijo kršijo, saj so sklenili krstiti veterane, dolgoletne člane skupine, ki doslej še niso bili v tej vlogi. V prvi vrsti so jim s tem izrekli pohvalo, zahvalo za dosedanji trud, je povedala predsednica Turističnega društva Maribor Tadeja Fijačko. Običajno so krščene splavarje tudi namočili v Dravo, vendar tokrat tega niso storili. So pa morali prikazati, kako vešči so žaganja hloda. Za častnega botra so letos določili mariborskega župana Sašo Arsenoviča. Ta je torej boter prekaljenim flosarjem, ki so dobili še krstna imena: Branko Fijačko - Navigator, Peter Božič - Odvezator, Ivan Petek - Inovator in Stanko Zorec - Informator.

V povorki, ki se je sprehodila po Lentu, so bile tudi Ruške mažoretke.  
Sašo Bizjak

Dogajanje se je sicer začelo s prihodom sodelujočih na Lent. Do tja so se iz Koblarjevega zaliva pripeljali z velikim splavom, ki so ga mariborski splavarji naredili pred tremi leti, uporabljajo pa ga za turistične prevoze po Dravi, na katerih prikazujejo običaje in tradicijo splavarjenja. Nato so se flosarji, številni gostje in nastopajoči v kulturnem programu - plesalci Folklorne skupine Vinko Korže Cirkovce, Malečniški brači, Ruške mažoretke in Kungoška pleh muzika - v povorki sprehodili po Lentu. Prečkali so novo Splavarsko brv in se nato vrnili do ploščadi ob Hiši Stare trte, kjer so izvedli kulturni program s krstom. 

Župan Saša Arsenovič je predsednici Turističnega društva Maribor Tadeji Fijačko izročil mestni pečat.  
Sašo Bizjak

"40. splavarski krst pomeni tudi toliko let obujanja tradicije splavarjenja na reki Dravi. Ponosni smo, da imamo ekipo Mariborskih flosarjev, ki to negujejo, zato nas ni treba skrbeti, da bo splavarjenje zamrlo. Počaščeni smo tudi, da je župan Arsenovič letos častni boter. Veliko nam pomeni, da smo opaženi, da se vidi, da delamo dobro," je dejala povedala predsednica TD Maribor Fijačko.    

Mariborski flosarji, gostje in sodelujoči pri krstu so se pripeljali s splavom iz Koblarjevega zaliva.  
Sašo Bizjak
Veliki splav so Mariborski flosarji naredili sami, uporabljajo ga za turistične prevoza po Dravi, na katerih prikazujejo tradicijo splavarjenja.  
Sašo Bizjak

Župan Arsenovič je ob tej priložnosti TD Maribor podelil mestni pečat in se mu zahvalil, ker ohranja splavarsko tradicijo. Zahvalil se je tudi predstavnikom drugih društev in turističnih zvez, ki prispevajo k turistični ponudbi v mestu. "Izjemno sem vesel, da so pred 40. leti začeli obujati tradicijo, ki so jo začeli naši daljni predhodniki. Nekateri viri namreč omenjajo, da so bili splavarji tukaj že v 13. stoletju. Zato velika hvala vsem, ki se trudite in nadaljujete to zgodbo, pa tudi vsem drugim, ki se zavedate, da lahko samo če poznamo korenine, če znamo ceniti, kar so počeli naši predniki, dobro delamo tudi za naprej, za naše otroke," je dejal župan. Napovedal je, da bo na Lentu kmalu zasajenih še dvajset dreves, da se Hiša Stare trte obnavlja in da se bo "še marsikaj  dogajalo."

Starosta Mariborskih flosarjev Franci Duh pa je povedal, da je leta 1964 od Lenta do Malečnika spremljal zadnji slovenski splav, ki je nato odplul do Beograda, kjer so prodali blago in les. Pod okriljem časopisne hiše Večer so do leta 1968 opravljali posamezne vožnje, leta 1985 pa so pričeli s turističnimi vožnjami, ki jih opravljajo še danes. Zatem so se priključili še Festivalu Folkart in leta 1992 Festivalu Lent. "Vesel sem, da se nam priključujejo mladi, da dobro sodelujemo z Lesarsko šolo Maribor. Pridite tudi vsi, ki še niste bili na splavu," je še povabil Duh.   

Dodajmo še, da so v sodelovanju s Kulturnim društvom Studenci pripravili še razstavo slik. In sicer so člani tega društva razstavili slike, na temo Drave, Stare trte in tako dalje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta