(VIDEO) Štajerska zobozdravnica leta 2020 Manca Šemole in zdaj za paciente več časa

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
20.12.2020 03:00
Zobozdravnico Manco Šemole žalosti, kadar bolnikom ne more zagotoviti vseh možnosti zdravljenja, ki jih ponuja sodobna stomatologija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Stomatologija je veja medicine, pri kateri so rezultati dela razmeroma hitro vidni. Ne le zato, ker je bolečina v zobu ena najhujših telesnih bolečin in pacient po zdravljenju čuti precejšnje olajšanje. Zdravi in lepi zobje poleg tega pripomorejo k splošnemu zdravju in dobremu počutju posameznika, obenem pa lahko povečajo tudi njegovo samozavest in izboljšajo samopodobo. Ljudje pač veliko damo na videz in tudi hitro opazimo, če nekdo za svoje zobe ne skrbi dovolj.

Vse to je prispevalo tudi k poklicni odločitvi Mance Šemole, dr. dent. med., ki so jo bralci Večera in njeni bolniki izbrali za najboljšo štajersko zobozdravnico leta 2020. "Že od malih nog je v meni kreativni duh in občutek za estetiko," pravi o svoji izbiri mlada zobozdravnica. "Zato sem v gimnaziji razmišljala o študiju modnega oblikovanja. Od nekdaj pa sta me zelo zanimali tudi naravoslovje in delovanje človeškega telesa, zato se mi je zdel poklic zobozdravnika dober preplet tega."

Po končanem študiju na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je Šemoletova opravljala pripravništvo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Potem ko je opravila strokovni izpit, se je tam tudi redno zaposlila in je kot zobozdravnica za odrasle zaposlena še danes.

VSAK "hvala" polepša dan

Na vprašanje, kaj jo pri delu najbolj veseli in navdaja s ponosom, ni v zadregi z odgovorom. "Vsaki pacientov 'hvala' polepša dan. Največje zadovoljstvo pa gotovo čutim po obsežnih protetičnih rehabilitacijah zobovja, sploh pri pacientih, ki so bili dalj časa brez zob. Njihovo veselje, ko se vidijo v ogledalu z novim nasmehom, je namreč očitno," pojasnjuje Manca Šemole. Zato jo jezi, kadar bolnikom ne more pomagati po svojih najboljših močeh, čeprav bi si tega želela. "Včasih je težko pacientu zagotavljati strokovnost in vse, kar sodobno zobozdravstvo danes ponuja, pod pogoji, ki nam jih narekuje javni zdravstveni sistem. Kot mlada zobozdravnica še nimam veliko negativnih izkušenj, ampak zgodi se, da kak pacient svoje nezadovoljstvo nad sistemom strese nad osebje. To mi včasih jemlje energijo, ker si morda preveč jemljem k srcu. Dobra komunikacija in občutek za sočloveka sta ključna za lep odnos in dobre rezultate," poudarja sogovornica.

Pri pacientu lahko naredijo več

Letos je seveda tudi na delo v njeni ambulanti vplival izbruh covida-19. Zaradi nevarnosti širjenja okužbe so še nadgradili zaščitne ukrepe, ki so jih v veliki meri izvajali že prej. "Zaradi edinstvenih značilnosti zobozdravstvenih postopkov, pri katerih nastaja aerosol in je neizogibno širjenje mikroorganizmov iz ustne votline, smo zobozdravniki pri svojem delu še posebno izpostavljeni," razlaga Manca Šemole. "Zato smo že pred epidemijo covida-19 posvečali ogromno pozornosti varovalni opremi, čiščenju in razkuževanju. Zaradi epidemije smo seveda še okrepili zaščitno delovanje, saj je nujno, da obvarujemo paciente pred prenosom okužbe v ordinaciji." Tako zdaj tudi zobozdravniki pri delu nosijo vodoodbojni plašč, pokrivalo, zaščitni vizir in maske, kar je včasih po več urah natančnega dela, ki ga zahteva njihov poklic, izredno naporno, pravi Šemoletova. Ordinacijo po obravnavi vsakega bolnika še izdatneje očistijo, razkužijo in prezračijo. Vendar se v vsakem slabem najde tudi nekaj dobrega, dodaja: "Imamo zmanjšano število pacientov, ki jih dnevno obravnavamo, vendar zaradi tega pri enem pacientu opravimo več storitev, saj imamo zanj več časa, to pa je svojevrsten plus."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta