Z električnimi kolesi po Pohorju: Ko je vzpon lahek kot vožnja po ravnini

Klara Avsec Klara Avsec
25.07.2019 17:37

Pohorske poti lahko raziskujete tudi z električnim kolesom, ki olajša premagovanje daljših razdalj in višinskih razlik. Možnost izposoje e-koles od letos tudi v bližini Mariborske koče

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sloveniji se letno proda okoli 16 tisoč električnih koles.   
Igor Napast
Klaudija Šturm (levo) in Tomaž Krojs (desno) sta nam predstavila prednosti električnih koles. 
Igor Napast

Zelena oaza, ki se dviga nad mestom, je idiličen poligon za pohodništvo in kolesarjenje. Raziskovanje stez, ki prepredajo pohorske gozdove, je od letošnje pomladi mogoče tudi z električnimi kolesi, ki jih v naselju hiš in apartmajev v bližini Mariborske koče izposoja skupina lokalnih prebivalcev. "S kolesi na pomožni pogon želimo Pohorje približati tudi tistim, ki jim rekreacija sicer ni blizu ali pa jim je zaradi blažjih fizičnih omejitev težje dostopna," svojo idejo pojasni Tomaž Krojs, solastnik osmih e-koles različnih velikosti, ki si jih je trenutno mogoče izposoditi. Za celodnevni najem njegove stranke odštejejo okoli 40 evrov, cena pa se spreminja glede na čas najema in razdaljo.

E-kolesa vračajo nasmešek na obraze

"Električna kolesa v kolesarske izlete vračajo nasmešek," v smehu pripomni Krojs med prvim vzponom na poti do jutranje kave pri zgornji postaji žičnice. In res - čeprav je električni pogon le v pomoč in ne opravi vsega namesto nas, pa ob njegovi pomoči vzpon ni nič bolj zahteven kot vožnja po ravnini. Višinsko razliko preprosto premagamo z uravnavanjem stopnje pomoči, ki jo nadzorujemo z računalnikom računalnikom na krmilu in klasičnim sistemom prestav. Podobno tudi z le nekaj kliki odpravimo zaostanek za hitrejšimi kolesarji.

Baterija se ob ekonomični rabi izprazni šele po približno 100 kilometrih, a jo lahko vmes napolnite v okoliških kočah. 
Igor Napast

Lahko najamete tudi vodiča

Vse več je tudi domačih strank, denimo parov in družin, v katerih je nekdo v občutno boljši kondiciji, drugi pa potrebujejo pomoč, da mu lahko sledijo. "Za nekatere starše je to tudi edini način, da se jim otrok pridruži na izletu v naravo," nadaljuje Krojs in doda, da sam ne vidi razloga, da bi e-kolesa videli le kot goljufanje.
Kljub visoki sezoni se za najem zanima le nekaj posameznikov in skupin na teden, predvsem ob koncih tedna. "A naš cilj ni masovni turizem na Pohorju," pojasni Klaudija Šturm, solastnica koles in lastnica lokalnih apartmajev Storžek. Namesto tega prisega na osebno noto. "Tisti, ki na Pohorju niso posebno domači, lahko skupaj s kolesom najamejo še vodiča, največkrat enega od nas, solastnikov koles," še pove.

Niso primerna za vožnjo zunaj utrjenih poti

Do zadanega cilja nas lahko pripelje katerakoli od številnih pohodniških in kolesarskih poti, od preprostih do zahtevnih, od položnih do strmih, od športnih do družinskih. Kolo pa ne nadomešča freeride in downhill gorskih koles. "Ni nevarnosti, da bi se ljudje vozili zunaj utrjenih poti, ker je manevriranje po njih vse prej kot prijetno," nadaljuje Krojs.

Dosegljiva tudi Pohorska transverzala, baterijo napolnijo v kočah

"Tisti, ki na e-kolo sedejo prvič, so že po nekaj kilometrih utrujeni," v smehu odvrne Krojs na vprašanje o najdaljšem možnem izletu. "Baterija se ob ekonomični rabi izprazni šele po približno 100 kilometrih, a jo lahko vmes po potrebi napolnite v okoliških kočah, s katerimi smo vzpostavili posebno sožitje," poudari. Kolesarjem, ki se odpravljajo na daljše razdalje, v ta namen posodi še relativno lahek polnilec, ne dosti večji od tistega za prenosni računalnik.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta