Za brezdomce v Mariboru odprli javne sanitarije

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
14.04.2020 18:49

Pod Glavnim mostom na Lentu so vsak dan za štiri ure odprte javne sanitarije, kjer je ljudem brez doma zagotovljen dostop do tekoče vode in sanitarij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javne sanitarije so uporabljali le naključni mimoidoči.
Andrej Petelinšek

Brezdomni, ki niso nastanjeni v zavetiščih, ampak spijo v zapuščenih objektih ali na cesti - kot denimo brezdomec, ki si je svoje bivališče ustvaril pod napuščem objekta v središču mesta -, imajo v času epidemije koronavirusa velik problem priti do tekoče vode in sanitarij. Zato so na pobudo društva Kralji ulice Maribor v mestu odprli javne sanitarije pod Glavnim mostom na Lentu. Namenjene so predvsem tistim, ki so brez doma in nimajo možnosti priti do tekoče vode na kak drug način v času izrednih razmer. Med epidemijo koronavirusa, ko je eden od najpomembnejših ukrepov za preprečevanje okužbe umivanje rok, je dostop do tekoče vode nujen.
Javne sanitarije so odprte vsak dan od 8. do 10. ure in od 17. do 19. ure, pri čemer dopuščajo tudi možnost spremembe odpiralnega časa, saj se bodo odzivali na potrebe populacije, ki so ji sanitarije primarno namenjene. Jana Bedrač, vodja Kraljev ulice Maribor, je zelo zadovoljna z odzivnostjo mariborske občine, ki je njihovo pobudo uresničila v le nekaj dneh: za čistočo skrbi Snaga, ki prostor dvakrat dnevno generalno očisti in razkuži, mariborska občina je prevzela stroške, medtem ko bodo nadzor nad uporabo stranišča prevzele redno zaposlene strokovne delavke iz društva Kralji ulice, pomagali pa bodo tudi delavci javnih del, prostovoljci društva in Zavoda Franko (deluje na področju duševnega zdravja), ki so ga povabili k sodelovanju. Uporabnikom bodo delili zaščitne rokavice in zaščitne maske.
Kralji ulice Maribor so se povezali še z Nadškofijsko karitas Maribor, da lahko skupaj zagotavljajo celostno, širšo podporo brezdomnim ljudem. "Karitas nam bo zagotavljala dostop do uporabe prh in čistih oblačil na individualni ravni," še pravi Bedračeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta