Za šentiljsko družino v stiski s pohodom zbrali pet tisočakov

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
16.02.2020 16:39

Športno društvo Kobansko Kamnica je skupaj s kamniško Karitas znova organiziralo dobro obiskan pohod Na noge! za boljše življenje, v katerem so tokrat pomagali družini iz Šentilja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za štiričlansko družino iz Šentilja so zbrali rekordnih 5114 evrov. 
Darko Pukl

Za Slovence sta nedvomno značilni ljubezen do hribov in humanitarnost, in če oboje združimo, lahko nastane tudi kaj posebno plemenitega še za druge. Tega načela se že od leta 2012 držijo v Športnem društvu Kobansko Kamnica, ko organizirajo humanitarni pohod Na noge! za boljše življenje s ciljem na Urbanu.

Jutranji start dobrodelnega pohoda 
Saso Bizjak

Od mladih do devetdesetletnikov

Da je bila njihova ideja prava, je tudi danes dokazala množica udeležencev. Rekordnih 1155 ljudi vseh generacij, od otrok do 90-letnikov, se je med pol deveto in pol eno ustavilo pri vseh treh kontrolnih točkah - na Panorami, pri Bobiču in pri cerkvi sv. Urbana - in tako potrdilo sodelovanje. Nekateri so se takoj vrnili v dolino, drugi so si na eni najlepših razglednih točk nad Mariborom privoščili kobanski lonec ali čevapčiče. Ob zvokih glasbe so lahko poklepetali z znanci in počakali do žreba simboličnih nagrad. S simbolično startnino najmanj enega evra pa so tudi prispevali v skupno blagajno za pomoč družini v stiski.

Prostovoljne startnine zbirajo sodelavke kamniške Karitas.
Saso Bizjak

Prispevek gre v pomoč družini iz Šentilja

Za družino Pleteršek iz Šentilja, ki jo je za prejem pomoči letos predlagala Zveza prijateljev mladine Maribor, so organizatorji zbrali 5114 evrov, kar je po besedah predstavnika organizatorjev Darka Pukla iz Mediaeventa prav tako rekorden znesek. Štiričlanska družina, v kateri je mati po rojstvu mlajšega sina ostala priklenjena na invalidski voziček in se težko pogovarja, je povsem odvisna od očeta, ki zdaj skrbi za vso družino.
"Vključno z današnjo vsoto smo na dosedanjih pohodih zbrali že čez 40.000 evrov. Velika zahvala gre seveda pohodnikom, pa tudi našim soorganizatorjem, kamniškemu odboru Karitas. Njihove prizadevne članice vsako leto prevzamejo finančni del organizacije: zberejo denar od startnin in poskrbijo, da pride v roke tistim, ki jim je namenjen," je povedal Pukl.

Razveseljiva je tudi udeležba mlajših generacij.
Darko Pukl
Pohodniki so sončen dan izkoristili tudi za druženje. 
Darko Pukl

Izbrane že po tri družine vnaprej

V ŠD Kobansko sicer letos zaznamujejo 20 let, odkar so organizirali prvi zimski pohod na Urban. "Že takrat smo bili presenečeni, ker je prišlo čez 1000 ljudi, sicer pa jih je vsakič med 700 in 800. Udeležba je sicer precej odvisna od vremena, ampak po vseh teh letih imamo že precej dolg seznam interesentov, ki jih obveščamo o dogodkih, oglasimo pa se tudi v medijih in na družabnih omrežjih," Pukl naniza razloge za dober obisk. Pritegne pa seveda tudi namen dogodka. "Leta 2012 smo se odločili, da pohod nadgradimo s humanitarno dejavnostjo in zbiramo denar za ogrožene družine, in že od takrat nam pri tem pomaga Karitas. Tako je naša dejavnost povsem transparentna. Predloge sicer poleg njih in ZPM podajo tudi Rdeči križ in posamezniki, že zdaj pa imamo izbrane prejemnike za dva ali tri pohode vnaprej," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta