Zabava ob prvem rojstnem dnevu knjigarne Mariborka: "Radi smo tu, točno v tem mestu, s temi ljudmi"

P. V.
14.04.2024 13:50

V soboto je bil prvi rojstni dan "naše največje knjigarne na Koroški 6". Mariborka, med drugim Večerova kulturna "osebnost" leta, ga je praznovala cel dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva obletnica Maribororke: literarno branje
Dolar media/Jan Dolar

Ob 30 stopinjah Celzija je bilo praznovanje precej lažje kot ob lanski otvoritvi, ko je lilo kot iz škafa. Sobotno dogajanje v knjigarni in predvsem pred njo je med drugim potrdilo, da je to kulturna ustanova na izjemno dobri lokaciji, ki lahko pritegne tudi naključne mimoidoče. Popoldansko branje je tako poslušalo precej več ljudi, kot se jih običajno nabere na literarnih dogodkih.

A začelo se je že dopoldan s kamišibaj pripovedjo otroškega stripa Človek gora. Pripovedovalka je bila Bibi Bobnar. Potem je Zala Zagoršek Golob - vodja projekta Mariborka - z otroki risala po pločniku pred knjigarno. Ustvarjalnemu delu je seveda sledila torta.

Rojstnodnevna pravljica 
Dolar media/Jan Dolar

Še večja torta je prišla popoldan, po velikem mariborskem branju in pred koncertom. K branju so povabili mariborske literatke in literate in veliko jih je reklo ja. Poslušali smo Janjo Vidmar, Nino Medved, Jernejo Ferlež, Matica Ačka, Petro Kolmančič in Borisa Kolarja.
Proti večeru je koncertiral Žan Videc z bendom.

Ob torti je bil, kot se spodobi, slavnostni govor. Anja Zag Golob je med drugim rekla: "Včasih sedem s šalčko kave na klopco pred knjigarno in gledam ljudi, ki hodijo mimo. Mislim si, da bi vsi morali po kako knjigo k nam, ampak mnogi niti ne vedo, da smo tu. Mnogih branje ne zanima, v knjigah ne vidijo dodane vrednosti svojemu življenju, imajo svoje skrbi. Najbrž je povsod tako, najbrž zdaj v mnogih krajih po svetu pred svojo knjigarno sedi človek s kavo in zamišljeno zre vanjo. Dokler bo tako, bo svet verjetno še vedno grozen in strašljiv, a neka iskra upanja bo vendarle tlela. Želim si, da bi bila Mariborka še naprej ena od njih, isker upanja, ki podpirajo človečnost v družbi. Radi smo tu, točno v tem mestu, s temi ljudmi. Iskreno upamo, da bomo še dolgo, in hvala lepa vsem, ki nas pri tem podpirate."

Vse najboljše in na mnoga leta so Mariborki voščili tudi vsi nastopajoči.

Na zdravje ob prvi obletnici
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta