Že 42 let božično-novoletnih koncertov v Malečniku

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
07.01.2023 05:00

KD France Marolt iz Malečnika letos praznuje 120 let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Združeni zbori in pesem Sveta noč, blažena noč, ki je odmevala v Malečniku …
Anita Kirbiš

Najstarejše kulturno društvo Maribora, KD France Marolt Malečnik, ima bogato kulturno zgodovino. Njihovo delovanje sega v leto 1903, že leto kasneje so ustanovili mešani pevski zbor. V vseh letih je imel zbor deset zborovodij. Danes ga uspešno vodi Aleksander Čonč, akademski glasbenik - aranžer in dirigent. Udeležujejo se različnih revij in festivalov (Slovenija v Slavoniji, Williamsova zakladnica …). V okviru zbora delujejo Malečniški brači, ki se že 36 let udeležujejo prireditev, povezanih z najstarejšo trto na svetu.

Od leta 1980 organizirajo tradicionalne božično-novoletne koncerte z gosti. Vsako leto napolnijo malečniško športno dvorano. Letos so na oder, poleg domačega MoPZ KD France Marolt Malečnik, stopili še Ženski pevski zbor KD Malečnik, ki ga vodi Alenka Tulimirović, učenci OŠ Malečnik z mentorjem Matejem Luketičem (Gaber Naterer pri klavirju, Eva in Ana Čerič violina in klarinet), Malečniški brači so uprizorili skeč Bober. Nastopila je vokalna skupina Florentine iz Selnice ob Dravi, v drugo so njihovim čarobnim spevom pritegnili malečniški zboristi. Spremljave je s klavirjem odigral profesor Aleksander Živko.

Letošnjemu koncertu je z uvodnim nastopom ob spremljavi Dragana Vebra in MoPZ France Marolt ter s svojimi največjimi uspešnicami pustil pečat Milan Pečovnik Pidži, ki je bil 40 let učitelj športne vzgoje v Malečniku in se je nedavno upokojil. Pidži, naturalizirani Štajerec, doma iz Črne na Koroškem, ki se je zapisal country glasbi, letos praznuje 43 let glasbene kariere in 33 let samostojne poti. Odlično se znajde na smučarskih tekmovanjih glasbenikov Slovenije. Župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan je izrekel božično-novoletno poslanico z dobrimi željami. Obiskovalcem in nastopajočim je uspešno leto, ki prihaja, zaželel novi predsednik sveta KS Malečnik Vladimir Stožer.

V zaključnem delu koncerta so vsi nastopajoči zapeli Gruberjevo Sveto noč in pričarali dodatno praznično vzdušje. Prireditev z mnogimi lepimi mislimi je povezoval znan radijski glas - novinar, urednik, tudi mestni viničar, Stane Kocutar. Predsednik MoPZ Peter Bračko se je zahvalil zbranim v dvorani ter jim zaželel srečno 2023. Po koncertu so se družili na pogostitvi, ki so jo pripravili picerija Črni baron in Društvo malečniških gospodinj, harmoniko pa je raztegnil Brin Bračko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta