Zelo vesel "ta veseli dan kulture": Mariborska občina dobila odobrenih 12,7 milijona evrov za sofinanciranje Centra Rotovž

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.12.2021 19:51

"Veseli in ponosni smo, prav tako se je dokazalo, da kadar imaš jasen cilj, vizijo, odlične ljudi, kot so moji dragi sodelavci, denar v proračunu in tokrat tudi, hvala, iz državnega proračuna, se lahko sanje tudi uresničijo. Danes smo na točki, ko so se večletne sanje uresničile," je bil navdušen mariborski župan, ko je v rokah držal sklep, ki omogoča največje državno sofinanciranje kakšnega občinskega projekta, ne samo v tem mandatu, pač pa v zadnjem desetletju. "Zdaj bo lažje naprej," je dejal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Župan Saša Arsenovič (na sredini), podžupan Gregor Reichenberg (levo) in Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice, nocoj niso mogli niti niso želeli skrivati veselja ob 12,7 milijona evrov težkem mošnjičku iz Ljubljane.  

Sašo Bizjak

Ministrstvo za kulturo je poskrbelo, da je postal današnji "ta veseli dan kulture" za mariborsko občino najbolj veseli dan kulture. Ekipa mariborskega župana Saša Arsenoviča je v roke prejela sklep ministra za kulturo Vaska Simonitija, s katerim je odobril sofinanciranje projekta Center Rotovž v višini 12,7 milijona evrov iz državnih proračunskih sredstev.

Celotna investicija Centra Rotovž, ki rešuje nevzdržne prostorske razmere osrednje Mariborske knjižnice, nov prostor pa bosta dobila tudi Umetnostna galerija Maribor (UGM) in mestni kino, je ocenjena na 25,4 milijona evrov in ima sedaj zaprto finančno konstrukcijo. Financiranje je razdeljeno na enakomerna dela med Mestno občino Maribor in MK. Tudi občinska sredstva so zagotovljena, je še poudaril župan in nadaljeval: "Bomo pa zadovoljni, ko jih bomo porabili." Javno naročilo za izbiro izvajalca Centra Rotovž je v teku, začetek gradnje pa predviden še to zimo. "Bolj veselega 'veselega dneva kulture' še ni bilo, vsaj ne v Mariboru in vsaj ne za Mariborsko knjižnico in tudi zame osebno," je povedala direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak: "Zdaj verjamem, da ne bomo za vedno ostali v začasnih prostorih in da se bo investicija v resnici začela."

Dragica Turjak: "Zdaj verjamem, da ne bomo za vedno ostali v začasnih prostorih in da se bo investicija v resnici začela."

Janko Rath

Sogovorniki se zahvaljujejo ministrstvu za kulturo in ministru, župan še posebej državni sekretarki Ignaciji Fridl Jarc, da je bila na državni ravni prepoznana pomembnost tega projekta. S čim so uspeli prepričati ministrstvo za kulturo? "S strokovnim delom," je bil kratek in jasen podžupan za področje arhitekture in prostora Gregor Reichenberg. Arsenovič pa je dodal, da to dokazuje, da če sta složna Maribor in regija, če je jasno začrtana pot in vzpostavljeno sodelovanje, tudi država odpre srce in denarnico. "Maribor več ne bo prikrajšan, ker znamo sodelovati, imamo jasne cilje in znamo priti do njih," je še dodal župan ter večkrat izpostavil ekipno delo, ki je pripeljalo do tega rezultata. "Danes je kulturni dan in če so že izbirali dan, so izbrali primeren dan za ta sklep," ni skrivala nasmeha vodja Projektne pisarne Maribor Barbara Mikuš Marzidovšek.

"Zahvaljujem se vsem, ki so pripomogli k temu, da bomo tudi na ta način branili severno mejo, kot večkrat reče župan Arsenovič, da jo bomo branili z modrostjo, ki prihaja iz knjig, da jo bomo branili z vsemi zgodbami, ki so tukaj zapisane, da bomo na ta način tudi obdržali mlade ljudi, ker bo to zelo pomemben medgeneracijski in medkulturni center, ker bo tukaj najstarejši del mesta živel in dihal s kulturo. Zares lepšega dneva kulture nam niste mogli pripraviti. Veseli, hvaležni in prepričani, da bo to Maribor gradilo naprej," pa je sklenila nekdanja profesorica slovenščine Zora A. Jurič, ambasadorka Mariborske knjižnice.

Sedaj jih čakajo novi izzivi - podpis pogodbe z ministrstvom in na podlagi sklepa izbira izvajalca ter pričetek gradbenih del. Mariborska občina je prejela sedem ponudb gradbincev za izgradnjo Centra Rotovž. Najugodnejšo je oddal Pomgrad za 18,768.440 evrov (plus DDV).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta